"Pensionärsjävlar" gör våra fördomar tydliga

ÄLDRES SITUATION Får två kvinnliga pensionärer prata om sexleksaker? Får en pensionär ha lust att bryta mot samhällets normer? Vad är egentligen tillåtet att göra som pensionär? Allt detta handlar om samhällets normer och våra fördomar.

Gårdagens verklighet formar dagens fördomar om våra äldre trots att de i dag är friska, pigga och aktiva mycket längre än gårdagens pensionärer. Personerna på bilden saknar samband med innehållet i ledaren.

Gårdagens verklighet formar dagens fördomar om våra äldre trots att de i dag är friska, pigga och aktiva mycket längre än gårdagens pensionärer. Personerna på bilden saknar samband med innehållet i ledaren.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Piteå2010-11-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tänk på ordet pensionär för ett tag. Visualisera bilden av en typisk pensionär i ditt huvud. Risken är stor att den bild du målat upp i ditt huvud är bilden av en mycket gammal och ganska skröplig person. En grå och ganska intetsägande person med grått hår i knut eller med permanent om hon är kvinna och grått hår, möjligen i form av toupé, och keps på huvudet om han är man. En person som på inget sätt sticker ut, och som inte gör särskilt mycket väsen av sig, och inte gör så stora anspråk på sin omgivning, och som lever ett ganska trist liv i väntan på döden. Det är bilden av våra fördomar om äldre.

I måndags hade humorprogrammet "Pensionärsjävlar" premiär i kanal 5. Det är ett program som hejdlöst driver med våra föreställningar om vad som passar sig för en pensionär att göra och som på ett mycket tydligt sätt uppenbarar och slår hål på våra fördomar om äldre.
För visst har vi fördomar, och visst finns det starka normer kring vad som är comme-il-faut att göra i olika åldrar. Detta är ett av våra stora dolda problem i vårt samhälle, diskrimineringen av våra äldre.
Många tänker nog i första hand på åldersdiskriminering i andra termer än begränsningar i rätten att vara sig och att få ha det levnadsutrymme man behöver. För många handlar nog bilden av
åldersdiskriminering mer om att människor som uppnått en viss ålder har svårare att få jobb, eller att man inte får vissa behandlingar eller att man inte gör vissa ingrepp på patienter inom sjukvården för att patienten upplevs vara för gammal, eller att kvinnors tjänstepension är lägre för att kvinnor har längre förväntad livslängd. Men åldersdiskrimineringen är mer långtgående än så.
Tänk dig att du inte får göra vissa saker, eller bete dig på ett visst sätt för att du är blond eller brunögd. Det skulle du aldrig någonsin acceptera. Men att äldre människors livsmöjligheter och handlingsutrymme begränsas av fördomar och gammalmodiga normer ifrågasätter vi nästan aldrig. Men programmet "Pensionärsjävlar" väcker till eftertanke, och det är inte en dag för tidigt.

Äldre människor har det inte alltid lätt i vårt samhälle i dag. Du ska vara ung, snabb, flexibel och effektiv. Kanske inte de adjektiv som först kommer upp i huvudet när man tänker på äldre. Inte heller är vi i dagens samhälle särskilt bra på att ta vara på äldre människors erfarenheter. På de flesta arbetsplatser räknas du som förbrukad när du gått i pension. Ingen frågar efter den erfarenhet som du samlat på dig under ett helt arbetsliv. Det är som om din kompetens försvann i samma stund du fyllde sextiofem. Det är ett enormt slöseri med mänskliga resurser.

Människans livscykel har förändrats mycket under det senaste århundradet, men fortfarande präglas vårt tänkande och våra normer i hög grad av en tid som flytt. I dag lever vi längre, är friskare och har därmed möjligheten att leva ett aktivt liv långt upp i åldrarna. Dagens äldre är inte desamma som de äldre på femtiotalet eller vid förra århundradets början. Vi behöver därför lyfta frågan om äldres situation i samhället, och äldres rättigheter, på ett seriöst sätt. Att program som "Pensionsjävlar" görs är ett bevis i sig på att problemen finns.
Läs mer om