PENSIONÄRER. För nästa år är 100 kronor efter skatt i månaden den genomsnittliga höjningen för dem med en pension på 14 000 kronor i månaden. Nu är det många pensionärer, framförallt kvinnor som inte ens når upp till en månatlig pension som är så hög. De får i bästa fall nöja sig med ett par tjugor.
Det av Reinfeldt/ Borg av dem själva så bejublade jobbskatteavdraget har i grunden skapat en äldrepolitik som är orättvis, krånglig och ineffektiv. Dessutom är Sverige det enda land i EU som beskattar pensionärer mer än löntagare.
Genom att införa olika skatteskalor för dem som har inkomst av arbete och andra har högerregeringen rubbat balansen i skattesystemet.
Pensionsuppgörelsen vilade på principen att den inkomst man tjänade in under arbetslivet skulle avspegla sig i den pension man sedan får ut.
Då var det inget tal om att de pengarna man får i pension skulle vara mindre värda än de pengar man erhållit i lön, det vill säga att beloppet pensionärer får ut efter skatt skulle vara lägre än för löntagare.
Samtidigt har hyror höjts och kostnader för tandvård stigit i höjden liksom kostnaderna för sjukvård. Kostnaderna för inköp av mediciner drabbar många gamla. Avregleringen av Apoteken gjorde inget billigare utan fick som följd ett ökat krångel att få ut receptbelagda mediciner.
Det är ingen liten grupp det handlar om. Den svagaste gruppen pensionärer beräknas uppgå till drygt 500 000 personer. Människor som har varit med och bygga upp vårt samhälle, men som nu tvingas vända och vrida på slantarna för att få ekonomin att gå ihop.
Ja, inte bara det. Många tvingas avstå från att gå till tandläkaren eller att besöka sin läkare. Det har blivit för dyrt.
Förutom att pensionerna för de sämst ställda pensionärerna måste skrivas upp finns en rad åtgärder som måste till för att våra äldre ska få en tryggare tillvaro. Det behövs ytterligare resurser till sjukvården, äldreomsorg och boende.
Trots att antalet äldre ökat kraftigt det senaste decenniet har inte antalet anställda inom äldrevård och hemtjänsten ökat i motsvarande takt. En helt märklig utveckling, där alla springer för att klara de tidsbestämda arbetsuppgifterna, där allt från bäddning till städning ska fixas på sekunden.
Vi vet också att antalet personer över 80 år ökar kraftigt. Även om äldre människor idag är friskare än de var för bara 15-20 år sedan, och även om de medicinska framstegen varit stora, är det ofrånkomligt att vårdbehoven för äldre ökar. Då måste vi också ha ett samhälle som klarar en allt dyrare äldrevård.
Pensionärsorganisationerna tycks dessutom just nu fallit i törnrosasömn. I alla fall i de klipp från de fem största dagstidningarna jag läst de senaste fyra veckorna. Ännu finns de knappt i valdebatten eller i media.
En bra ålderdom för alla måste vara grundstenen i ett rättvist samhälle. Höginkomsttagarna har varit vinnare under alliansregeringens tid vid makten. Medan fattigpensionärerna blivit allt fler. I en cynisk och faktisk brutal politik.