Påsk - men världen står inte stilla

VÄRLDSLÄGET. Medan vi firar påsk står inte världen stilla. Oroligheterna i Tibet fortsätter. Kina lägger locket på med förhoppningen att västmedia ska göra detsamma. I augusti inleds ju olympiaden i Peking.

Piteå2008-03-22 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Irak har det gått fem år sedan USA invaderade landet för att störta Saddam Hussein. Hittills har drygt 4 000 amerikanska soldater dödats liksom några hundratusental irakier. Offren räknas inte med samma mallar. USA:s döda redovisas noga medan antalet dödade civila irakier är en bisak i ockupationsmaktens cynism.

Här hemma låter Migrationsverket meddela att de utvisningsbeslut som gäller unga män till det allt mer krigshärjade Afghanistan står fast.

Enligt svensk migrationsbyråkratisk uppfattning pågår inga stridigheter i Afghanistan. Allt medan utrikesdepartementets å det allvarligaste avråder svenskar från att resa till Afghanistan. Människor mäts med olika måttstockar.



Här hemma lanserar alliansregeringen allt märkligare regler för sjukskrivna och arbetslösa. Ena dagen ges ett besked om hur framtiden för människor som redan har det svårt ska se ut, den andra kommer nya besked vars innebörd allt färre förstår.

Det finns tydligen alltför många påskgubbar och kärringar i högeralliansen, som går från hötapp till hötapp för att försöka hitta den som smakar bäst både för regeringen och för de medborgare som man säger sig vill värna om i den nya borgerliga arbetarrörelsen. Eller om man så vill från misslyckande till misstag till nya misslyckanden.



Så raskt till trevligheterna med en långhelg.

Påskhelgen har allt mer utvecklats till en mathelg. Vi slipper julens många stressmoment utan kan lugnt sätta oss till bords efter det att vi gemensamt sett till hur vårt dukade påskbord ska se ut. Ni vet lax och lammfärsbiffar. Någon enkel omelett och så sill förstås.

Svenskarna uppskattas ha köpt mat för dryga 6 miljarder kronor under påskveckan. Inte klokt egentligen; mat för sex miljarder! Men glöm samtidigt för all del att det finns allt fler i vårt land som med alliansregeringens "hjälp" har allt svårare att få pengarna att räcka till och där en påskhelg kan vara en plåga och mer än en uppoffring än den ledighet och avkoppling som de flesta av oss upplever.



Påsk är äggfrossa. Enligt uppgifter äter vi sex miljoner ägg i timmen under påskaftonens hetaste timmar. Om vi bortser från äggfrossan under påsken så äter vi enligt statistiken 200 ägg per person och år. Det vill säga fyra ägg per vecka.

Ägg är rikt på protein, järn, kalcium och vitamin A,D och B2 (riboflavin) För den som vill vara riktigt hälsokostig finns i dag även Omega 3-ägg att tillgå. Tyvärr snabbt slutsålda, men ändå; ägga upp er!

På tal om ägg. Om några år har det gått två decennier sedan dåvarande statsminister Ingvar Carlsson gav Astrid Lindgren ett löfte om att burhönsen skulle försvinna. I framtiden skulle alla hönor vara frigående eller få speciellt inredda burar, där de hade svängrum och därmed möjlighet att röra sig någorlunda fritt.

Av Sveriges sex miljoner äggproducerande hönor lever i dag färre än 30 000 kvar i de gamla burarna. Så visst har något hänt. Nu är det en ynka liten marginal som ska rättas till. Förhoppningsvis är Astrid Lindgren nöjd i sin himmel. Det har tagit tid, men snart är alla ägg på plats.



Angående ägg tillhör det också påskens traditioner att dela ut vackert dekorerade påskägg med varierande innanmäte. De ska framförallt innehålla något som ger positiva vibrationer.

Själv skulle jag vilja ge en jättestort påskägg med mycket inspiration och stöd till Dalai Lama. Kompromissvillig mot det kompromisslösa Kina.

Fortsatt Glad Påsk !