Övertro på koppling marknad-utbildning

SKOLAN. Både LO och de borgerliga partierna har en övertro på marknadsanpassad utbildning. Att styra utbildningen efter vad arbetsmarknaden antas behöva i framtiden är vanskligt och leder till obalans. I dag råder brist på hantverkare och överskott på akademiker. Ett resultat av 90-talets marknadsanpassade utbildning.

Piteå2006-01-02 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nyttan av att 50 procent av eleverna går vidare till högskola kan ifrågasättas, men målet är ingen utopi. Det förutsätter dock en förändring och utveckling av grundskolan. Inte hårdare krav, inte fler betyg, utan genom att väcka nyfikenhet, uppmuntra och berömma. Varför tror vi att människors väg till lärande går via piska, medan vi utbildar våra hundar med hjälp av godis och beröm?

På något sätt känns det som att den kreativitet och resurs de yngsta barnen besitter i förmåga och lust att lära, slösas bort i en förstenad skolvärld. Den som oppositionen vill hålla fast vid och förstärka. Förmodligen skulle grundskolan, med rätt pedagogik, kunna lära ut mycket, mycket mer inom teknik, kemi, fysik och biologi redan till de yngsta barnen. Då, när hjärnan har gott om plats för vetande och bara suger åt sig kunskap och rädslan för tekniken och för att testa det nya är underutvecklad, då borde skolan ta ut svängarna, istället för att spara allt det svåra till dess eleverna kommer till universitet och högskola och hjärnan börjat stelna.



Vägen till målet ska vara rolig. I en skola (minns inte vilken) fick lågstadiebarnen lära sig skriva med hjälp av datorer. Kul. Och lätt. De barnen lärde sig skriva snabbare än barnen som på traditionellt sätt kämpade med att forma bokstäver med en motsträvig penna på papper. Handstilen då? Jo, när "databarnen" fick börja skriva med penna fick de snabbt en god handstil, eftersom motoriken växt till sig.

För den som raspat på med stiftpenna och bläck och läskpapper är det inte svårt att förstå fördelarna med datorer och de lättskrivna tangentborden. Tänk så mycket energi som blir över till kreativitet när du slipper kämpa med motvilliga verktyg, skrivkramp och sudd.



Marknadsanpassad utbildning bör i stort sett strykas från dagordningen. Här tror både LO och de borgerliga partierna att de kommit på något nytt. Eleverna ska utbildas till det som marknaden efterfrågar. Men marknadsanpassning fungerar dåligt. Bevis på det har ni mitt framför näsan, förövrigt det ni vill kasta i soptunnan; regeringens mål att minst 50 procent av eleverna ska vidare till högskola.

Det målet är ett resultat av 90-talets marknadsanpassning. Både offentliga sektorn, handeln och industrin drog ner till styrfart. Arbetslösheten var hög. Behovet av byggjobbare, målare, elektriker, metallare var noll. De arbetslösa fick veta att de hade fel utbildning och högstadieeleverna varnades för yrkesinriktade linjer. Hantverkare hade ingen framtid. Akademiker och tekniker var vad marknaden ville ha, nu och i framtiden. Helst skulle man bli något inom data och IT. Nu har vi brist på hantverkare och överflöd på akademiker som går utan jobb.

Inom ett par sektorer skulle det inte skada med en smula marknadsanpassning. Sluta gödsla med mediautbildningar där en massa ungdomar utbildas till arbetslöshet och öppna istället fler utbildningsplatser för läkare som ju är ett bristyrke.

I övrigt; låt ungdomarna bli det dom vill, i den mån de vet vad de vill bli. Många vet inte det, ens när de går i pension. Var det verkligen det här jag ville bli? Strunta i marknadsstyrningen. Det blir bara fel. På samma sätt som när människan ger sig på flora och fauna. Det blir för mycket av det ena och för litet av det andra och till sist råder total obalans.

Läs mer om