Oväntade segrar och förluster

EFTERVAL. Socialdemokraterna förlorade riksdagsvalet, men vann landstings- och kommunvalet i Norrbotten. Moderaterna och centern gick framåt, men folkpartiet fick ingen utdelning på sitt myckna kampanjande. Oförändrat i landstinget, halvering i Piteå kommunfullmäktige.

Piteå2006-09-19 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Piteå kommun har tidvis, av folkpartiet, framställts som en enpartistat. Någon form av demokratiskt vald diktatur där socialdemokraterna sitter i orubbat bo och bestämmer allt. Sant är att socialdemokraternas maktinnehav är obrutet långt, men oppositionen är med om att fatta besluten och majoriteten av väljarna tycks inte missnöjda.

Piteå kommer också bra ut när Sveriges 290 kommuner ställs mot varandra. En undersökning som presenteras på nyhetsplats i dagens PT visar att Piteå överlag har konkurrenskraftiga kommunala taxor och avgifter och det gör att Piteborna bor jämförelsevis billigt. Totalt hamnar kommunen på 13:e plats i landet. Undersökningen gäller boende i hyreshus, men kan också anpassas till villaboende.



I en annan färsk undersökning ger föräldrar övervägande gott betyg till skolan i kommunen. Det gäller såväl förskolan som grund- och gymnasieskolan. Kritik framförs också. Bland annat vill de intervjuade ha mer kollektivt föräldrainflytande och mer information om mobbning och hur den hanteras. Resultatet av undersökningen ska användas i kommunens arbete för att förbättra skolan. Bara det visar på god vilja hos politikerna till förändring och förbättring.

Istället för att försvaga socialdemokraternas ställning i kommunfullmäktige, valde väljarna att stärka den. Av 51 mandat gick 29 till socialdemokraterna. En ökning med tre. Moderaterna dubblerades från två till fyra mandat och centern plussade ett mandat. Folkpartiet halverades från fyra till två mandat. Även sjukvårdspartiet förlorade stort.



Landstingsvalet skulle bli socialdemokraternas svanesång. Stängningen av BB, allmänkirurgi och akutkirurgi vid sjukhusen i Piteå och Kiruna har samlat många minuspoäng. Det är inga beslut socialdemokraterna ensamma har fattat, men i egenskap av största parti har man fått stå till svars för "nedrustningen" och "sjukhusslakten".

Överraskande nog gav väljarna ändå ökat stöd till socialdemokraterna. Plus fem mandat (32), medan sjukvårdspartiet som lovat öppna de stängda verksamheterna, backade fyra mandat. Folkpartiet har lokalt i Piteå lovat öppnande av akutkirurgi och allmänkirurgi. Det gav fler röster, men inga fler mandat. Också i landstinget blev det oförändrat antal mandat för folkpartiet. Socialdemokraterna och vänstern bildar klar majoritet.



En annan intressant politisk utveckling är den i Sikfors. I den byn har en bitter strid om skolan och förskolan utspelats och i den striden har folkpartiet lett byborna mot kommunens styrande, socialdemokraterna. Åtminstone är det den uppfattning man fått på möten, i skrivelser, insändare och debattinlägg. Byn vann och fick sin friskola, men folkpartiet vann inga röster på sitt engagemang. Socialdemokraterna förlorade röster, men det gjorde också folkpartiet. Byborna valde att tacka moderaterna men framför allt centern som gick starkt framåt.

Politik är sannerligen inte förutsägbart. När verksamheter förändras är det framför allt de direkt berörda, personalen, som upprörs mest och protesterar högst. Det känner vi alla till som varit med när förändringens vindar svept fram och det stundat uppbrott. Kunderna, konsumenterna, väljarna ser förändringsarbetet ur sin synpunkt och den är inte sällan en helt annan. Alla borde nog mer se sig som konsumenter än som producenter.

Läs mer om