Otryggare jobb regeringens sommargåva

OTRYGGT. Från månadsskiftet öppnar Sveriges "nya arbetarregering" för tillfälliga anställningar upp till fyra år under en tioårsperiod. Inga jobb är garanterade, men med den här förändringen i lagen om anställningsskydd kan människor få gå tillfälligt anställda ett helt yrkesliv. Ännu en sten läggs till systemskiftet.

Piteå2007-06-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I november förra året gick 675 000 personer på tidsbegränsade jobb. På ett år hade skaran med otrygga anställningar ökat med 74 000 personer. Detta enligt statistik från SCB. Och de tillfälliga jobben fortsätter att öka. Det behöver inte alltid vara negativt.

Studier som Arbetslivsinstitutet (nedlagt av den borgerliga alliansregeringen) gjort visar att provanställningar och projektanställningar kan vara en kick, men många blir kvar i de tillfälliga jobben och dom får problem.

"Att sakna trygghet i jobbet är att leva under ständig ekonomisk stress och det påverkar hela livssituationen. De vet inte om de har pengar nästa vecka", säger Gunnar Aronsson som forskat om tillfälliga jobb under sin tid på Arbetslivsinstitutet. Den som saknar trygghet i jobbet blir sårbar på många sätt. Det blir svårt att skaffa bostad, att få lån i bank, att planera för framtiden, bilda familj och skaffa barn.



I juli i år skulle reglerna för tidsbegränsade anställningar stramas upp. Det beslutet har rivits upp av den borgerliga alliansregeringen till förmån för en egen variant som går åt motsatt håll. Det ska bli ännu lättare att hålla personal på obestämd tid. Ändringarna i lagen om anställningsskydd, Las, innebär att arbetsgivare kan ha tillfälligt anställd personal i sammanlagt fyra år under en tioårsperiod, utan att behöva erbjuda fast jobb.

Kritiken från socialdemokraterna och facket var massiv, men den borgerliga alliansen lät sig inte bevekas. Och eftersom den har majoritet klubbades förslaget av riksdagen och träder i kraft första juli. Det är svårt att se någon rimlig förklaring till det djupa ingreppet i anställningsskyddet. Det rådde inte precis brist på modeller för tillfälliga jobb tidigare. På listan finns minst tio olika modeller och de nyttjas flitigt. På femton år har springvik, påhugg, provanställningar och andra tidsbegränsade jobb ökat med 70 procent.



Carl Bennet, en av Sveriges främsta industrialister och den som lett projektet Framtidens näringsliv, förkastar såväl sänkta arbetsgivaravgifter som försvagat anställningsskydd. Det ger inga nya jobb som inte skulle ha kommit ändå. Utom i ett fall; i småföretag med färre än 20 anställda kan en viss uppluckring av arbetsrätten vara det som behövs för att få fart på nyanställningar.

Men, och det är avgörande, framhåller Bennet, försämrat anställningsskydd måste kombineras med förstärkt skyddsnät inom socialförsäkringssystemet. Höjd ersättning från a-kassan, hjälp till utbildning och nytt jobb för den som sägs upp.



Den borgerliga alliansregeringen har valt den brutala linjen. Försämrat anställningsskydd, dyrare och sämre a-kassa och därtill högre skatt på den sänkta inkomsten än vad som gäller för dem som fortfarande har jobb, plus kraftigt bantat utbud av yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar som gör det möjligt för den arbetslöse att skaffa sig ny kompetens och bli attraktiv på arbetsmarknaden. Hur resonerar en sådan arbetarregering?

Arbetsgivarsidan har fått behålla alla sina förmåner och fått utökade rättigheter. Arbetskraftens förmåner dras in och skyddsnätet blir allt grovmaskigare. Sveriges "nya arbetarregering" bäddar för ofred på arbetsmarknaden.

Läs mer om