Opinioner och ekonomi

Piteå2006-07-13 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Just nu är det jämnt skägg mellan de två politiska blocken. I alla fall om man ska tro de senaste opinionsmätningarna.



För tillfället är det fem opinionsinstitut som är verksamma på en som det verkar överhettad marknad. Och så kommer det att vara ända fram till valet om 67 dagar. Sedan vet vi att partierna gör egna undersökningar. Så det blir lätt skeppan full av siffror som i sin tur på gott och ont styr den politiska dagordningen. För de gör de vad än kommenterade politiker säger när de ska analyserat siffror deras parti fått.



För hur många gånger de än sägs från partihögkvarteren att opinionsmätningarna inte är så viktiga, så styr de ändå de politiska spelet. Det gäller att ligga snyggt i mittfåran och att hålla upp ett fuktigt fingret för att känna av hur vinden blåser. I valtider, då nervositeten är på topp, naturligtvis än mer än under politiskt lugnare perioder.



Någon valseger kan ingen ta ut i förskott. Inte ens den borgerliga högeralliansens ryggdunkande glada gäng. Man ska aldrig sälja skinnet innan björnen är skjuten, som den gamle centerledaren Gunnar Hedlund en gång uttryckte det. Så rätt.



Det som framstår som allt tydligare är att de fyra borgerliga partierna har svårt att övertyga om sin regeringsduglighet. Egentligen inte så förvånande. De gånger de borgerliga partierna haft regeringsansvaret har de inre stridigheterna ofta skett inför öppen ridå. Oenighet och revirstrider förlamade inte sällan regeringsarbetet.



Senast det begav sig med Bildt-regeringen (1991-94) hamnade svensk ekonomi i ett sällan skådat moras. Inget fungerade. Oppositionen med Ingvar Carlsson i spetsen fick hoppa in som hjälpgumma. Det ska vägas mot dagens ekonomiska situation med budgetöverskott, tillväxt och nya pengar att fördela för att människors villkor ska bli bättre.



Valet 2006 blir spännande och utgången av valet oviss. Dels beroende på att socialdemokraterna sitter med flera trumf på hand medan den i förtid segerrusiga högeralliansen nu tappar fart.



Sverige liksom Danmark och Finland ses som föredömen för Europaunionens övriga ekonomier. Genom idogt arbete har förutsättningar skapats för en offensiv politik både på välfärdens område och när det gäller att pressa ner arbetslösheten.



Den höga arbetslösheten är självfallet ett fortsatt bekymmer, men trenden just nu är trots all borgerlig kritik, att den öppna arbetslösheten så sakteliga är på väg ner. Fortfarande är dock den stora ungdomsarbetslösheten ett problem. Lägg till detta oron för fortsatt galopperande bensinpriser, som inte minst slår hårt mot hushållen det bilberoende Norrland.



Samtidigt kan regeringen med rätta slår sig för bröstet för att landets ekonomi går bra. Tillväxten tillhör den bästa inom både EG och OECD och Sverige ses som ett ekonomiskt föredöme ute i Europa. Något som kan bli avgörande den 17 september.