Opinionen vänder alliansen ryggen

MÄTNING. Om det vore val i dag skulle högeralliansen tillsammans skrapa ihop 41,2 procent av rösterna medan socialdemokraterna ensamma skulle hamna på höga 42,3 procent. Detta i jämförelse med de 35 procent som partiet nådde vid valet 2006.

Det finns anledning för Fredrik Reinfeldt att vara bekymrad. Väljarna fortsätter att vända hans högerallians ryggen.

Det finns anledning för Fredrik Reinfeldt att vara bekymrad. Väljarna fortsätter att vända hans högerallians ryggen.

Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Piteå2008-12-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Detta allt enligt Statistiska Centralbyråns (SCB:s) stora opinionsmätning i november, där 9 290 personer tillfrågats om vilket parti de skulle rösta på just nu. Skillnaden mellan de politiska blocken är nära 13 procent till den rödgröna alliansens fördel.
Märk väl att undersökningen gjordes mitt under Mona Sahlins hattande hit och dit om vilket parti eller vilka partier hon ville samarbeta med, och när Fredrik Reinfeldt fick beröm för hur han tacklade den ekonomiska krisen. Skallet på Sahlin hjälpte högeralliansen föga och berömmet för Reinfeldt hamnade på hälleberget.

Det är mindre än två år till nästa riksdagsval, men redan har en väljarmajoritet tröttnat på den borgerliga regeringens sätt att sköta landet. På annat sätt kan inte SCB:s väljarundersökning tolkas. Inte ens av den mest rabiate allianssympatisör. Det är lång väg till en borgerlig valseger 2010. Och det hjälper knappast att skrämma med kommunistspöket och Lars Ohly. Den tiden är förbi.
Sedan decennier tillbaka har svenska folket ställt upp för värderingar om allas lika rättigheter, om jämlikhet och solidaritet och man har varit beredd att betala för den gemensamma välfärden. I praktiken har den uppslutningen resulterat i ett långt socialdemokratiskt regeringsinnehav. Landet har byggts och utvecklats. Alla har fått plats. Oron är nu att detta raseras. Därför tappar regeringen i förtroende.

Anledningen är framförallt att alliansregeringen vill förflytta ansvaret för välfärden från den generella rättvisan och välfärden till den enskilda plånbokens storlek. Regeringen tror benhårt på individens egna initiativ medan de kollektiva lösningarna för att skapa jämställdhet och rättvisa ignoreras. Vi har redan sett ett antal exempel på denna omsvängning: Mer till de få, mindre till de många.
Varför ska vi lyssna till dem som av egoistiska politiska ambitioner har anledning att tala negativt och falskt om folkhemsdrömmen?

Den moderatledda alliansen har förhoppningen att den egna politiken trots allt har ett stöd i breda folklager. Man ger sken av att man är lika trogna välfärdsförsvarare som socialdemokraterna. Samma trygghet, men sänkta skatter och ett ihåligare skyddsnät för de allra svagaste, är budskapet. Allt medan sjuka, föräldralediga, förtidspensionärer och nu allt fler arbetslösa får betala kalaset.
Politik handlar om framtiden. Om hur visionen ser ut. Om hur man vill möta samhällsproblemen. Mona Sahlin har förutsättningar att formulera en politik som ger oss tillbaka en framtidstro. Inte bara för de få som trängtar efter lägre skatter, större orättvisor och en allt mer cynisk framtid. Bakom Reinfeldts väna röst döljer sig en hårdare verklighet. Ska vi åter till det gamla klassamhället?

Den mätning som SCB nu presenterat visar också hur svårt de tre små borgerliga partierna i alliansregeringen har att hävda sig. Det är moderaterna som är vinnaren i högeralliansen.
I valet 2006 fick Maud Olofssons centerparti 7,9 procent av rösterna. Nu i november stöds centern av 5,9 procent. Samma väg har folkpartiet med Jan Björklund vid rodret gått. Från 7,5 procent till 6,0 procent. Kristdemokraterna, med den alltid glade Göran Hägglund, har fallit från 6,6 procent till låga 4,5 procent.
Vill det sig riktigt illa riskerar ett eller flera av Reinfeldts alliansvänner att åka ur riksdagen 2010.