Om bara färre jobbade så ...
Det har varit drag under regeringen Reinfeldts galoscher. Vallöften har uppfyllts med råge vad gäller reformeringen av socialförsäkringarna. Mer ligger i röret, men det får vänta till efter valet 2010, hälsar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson via sin statssekreterare Bettina Kashefi. Få lär brista ut i gråt.
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete", skriver specialistläkare vid Karolinska universitetssjukhus på DN Debatt. De sju läkarna larmar om en sjukförsäkringsreform som tvingar kroniskt sjuka cancerpatienter ut på arbetsmarknaden. I väntan på döden.
En annan läkare har på Dagens Medicins debattsida skrivit om kampen för att en man skulle få närståendepenning för att ta ledigt från jobbet och vårda sin cancersjuka hustru, hennes sista tid i livet. Närståendepenning gäller bara vård av "svårt sjuka", förklarade försäkringskassan i avslaget. Mannen beviljades till sist ersättning. Sju dagar innan hustrun avled.
I söndags avslöjades att regeringen filar på ytterligare försämring av sjukpenningen. Den ska räknas bakåt i tiden och inte på den förväntade inkomsten. Inget skop direkt. Moderaterna gick till val på att sjukpenningen skulle räknas tolv månader bakåt i tiden och saltas med dubbla karensdagar. Allt fanns i valprogrammet, men överröstades av prasslet från den magiska tusenlappen i jobbskatteavdrag.
Vilken sjukpenning ska unga och nyanställda få, som inte har någon inkomst att falla tillbaka på. Eller den som i början av sitt arbetsliv råkar ut för en olycka på jobbet och får men för livet. Vad ska hans eller hennes livslånga ersättning beräknas på? Studielånet? Aktivitetsstödet?
Motiveringen som ges till bakåt-modellen är att det ska bli bättre. Rätt ersättning vid rätt tidpunkt. Jaha. Och så att det ska bli svårare att lura försäkringskassan. Tänkte väl det. Detta fuskande svenska folk.
Varför är då sjukskrivningarna ett så stort problem i Sverige? Ja, främsta orsaken måste vara den höga sysselsättningen. Om inte så många yrkesarbetade så högt upp i åldern, skulle inte heller så många vara inskrivna hos försäkringskassan och ha rätt till sjukpenning.
Sverige har rekord i förvärvsarbetande kvinnor. Om det var som i Tyskland, Frankrike och Italien och andra länder där pensionsåldern är låg och kvinnorna är hemmafruar och sköter man, barn och åldriga föräldrar skulle Sverige få en oerhört mycket bättre sjukstatistik. Försäkringskassan skulle kunna visa upp fina siffror.
Sverige skulle däremot gå back. Nationalekonomiskt. Särskilt på kvinnorna. Det är dom och den utbyggda offentliga sektorn som lyft den ekonomiska standarden och det allmänna välståndet. Så kära politiker, sluta klaga och betala priset.