Efter det har en hel del hänt. Det har uppdagats att skolföretagare slussat ut mångmiljonvinster till skatteparadis. I många skakande reportage har man avslöjat vanvård - det privata företaget Carema har varit mest uppmärksammat.
Många har förvånat noterat att socialdemokratiska företrädare legat lågt i debatten. I många av vårdskandalerna var det ju straffspark för oppositionen men man lyckades inte peta in bollen. Förklaringen till detta kan i stor utsträckning härledas till kongressbeslutet 2009. Man sade ju ja till vinster inom vård, skola och omsorg. Därför var det svårt att några år senare angripa systemet. En förändring i S-attityden inträdde först i några av Håkan Juholts tal.
Men är det då inte bara gamla planhushållningsanhängare som är kritiska mot att privata aktörer kan göra vinster inom vård, skola och omsorg? Nej, men Mona Sahlin och S-ledningen vann nog striden 2009 just därför att kritikerna fick fornlämningsstämpeln i pannan. Det luddiga beslutet om skärpta etableringskrav blev ett slag i luften. Privata företag kunde plocka hem stora belopp, till en del eftersom man sänkte kvalitén
- Politikerna har varit naiva när de släppt in privata aktörer i verksamheter utan klara och tydliga kvalitetskrav, anser Per Strömberg, professor i riskkapital på Handelshögskolan i Stockholm, som intervjuades i SR i fredags. Han flaggar just för risken att en del aktörer lockas av att ta ut högre vinster och att det kan gå ut över omsorgens kvalité.
Vänsterpartiet driver linjen att vinster inte ska kunna plockas ut från vård, skola och omsorg. Om verksamheten går med överskott ska pengarna gå tillbaka till verksamheten. Det är en förnuftig linje.
Riskkapitalister ser ingen anledning att plöja ned pengar eftersom de inte kan hämta hem feta vinster. Man kan driva omsorg i stiftelseform, som kooperativ eller i kommunal regi, så brukarna har reella alternativ. Men att det ska vara en mänsklig rättighet att riskkapitalister ska få driva omsorgsverksamhet, det är befängt.
Då det gäller avregleringar har Sverige i många avseenden gått mycket långt.
I andra länder finns regler mot privata vinstuttag exempelvis inom skolan men i Sverige har de nyliberala experimenten inte hämmats av så många regler.
Den politiska risken för Socialdemokraterna är om Vänsterpartiet ockuperar frågan. Om S så snart det inträffar nya skandaler kommer med oprecisa krav på en skärpt kontroll och allmänt mummel blir det svårt att locka väljare.
Socialdemokratin är i grunden en antikapitalistisk rörelse så att sätta stopp för riskkapitalisternas framfart kan inte från ideologiska utgångspunkter vara ett svårt beslut att fatta.