Ohly vill förändra politiken

KONGRESS. Just nu pågår vänsterpartiets 37:e kongress i Norrköping. Inför kongressen har partiet dels låtit meddela att man släpper kravet på sex timmars arbetsdag, dels att man kan tänka sig att bibehålla de skattesänkningar som alliansregeringen genomfört om dessa innebär att välfärd och trygghet ändå kan säkras för folkflertalet.

Lars Ohly och hans vänsterparti försöker vrida politiken rätt. Nu säger man nej till sex timmars arbetsdag och kan tänka sig att den borgerliga alliansens skattesänkningar kan permanentas.

Lars Ohly och hans vänsterparti försöker vrida politiken rätt. Nu säger man nej till sex timmars arbetsdag och kan tänka sig att den borgerliga alliansens skattesänkningar kan permanentas.

Foto: BRITA NORDHOLM

Piteå2008-06-07 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är tydligt att vänsterpartiet och Lars Ohly vill förändring. Än en gång vill man sudda ut den dogmatiska framtoningen. Ordet kommunism förekommer inte. Nu talas det allt mer om samarbete och om att få platser i en framtida regering.

För Lars Ohly och hans parti är det en omvändelse under galgen. Partiet har de senaste åren riskerat att allt mer marginaliseras, då är goda råd dyra. Partiet fick bara 5,6 procent av rösterna i valet 2006. I flera opinionsmätningar det senaste året har man dippat kring fyraprocentsspärren, då krävs uppryckning och nya tag. Frågan är om Lars Ohly är den rätta att genomföra de förändringar av partiet som krävs och för att de ska framstå som det breda vänsterparti som Gudrun Schyman arbetade för.
Däremot kan Ohly ta det lugnt med de arroganta borgerliga politiker och ledarskribenter som tydligen fortfarande tror att vänsterpartiet fortfarande är det kommunistpartiet som en gång Hilding Hagberg ledde i ledband av Moskva.I nyliberalismens tokvärld har Berlinmuren tydligen ännu inte fallit.

Å ena sidan är det en besvikelse hos många vänsterväljare att Ohly inte lyckas skapa ett tydligare vänsteralternativ i svensk politik. De har känt sig svikna och besvikna. Inte minst kvinnor i offentlig sektor. Å andra sidan är det förståeligt att Ohly vill se tiden an och avvakta ett eventuellt framtida samarbete med socialdemokrater och miljöpartister. Dessutom har miljöpartiet haft en ljum inställning till ett mer organiserat samarbete med vänsterpartiet.

Peter Eriksson har till och från tagit till brösttoner mot vänsterpartiet. En rödgrön allians, men bara med socialdemokraterna har varit Erikssons budskap. Med dagens opinionssiffror är det självfallet inte uteslutet att socialdemokraterna väljer att enbart samverka med miljöpartiet. I de flesta opinionsmätningar är socialdemokraterna just nu ensamma större än de fyra allianspartierna tillsammans. Så länge som siffrorna är goda lär partiet inte på allvar överväga ett närmare samarbete med vare sig miljöpartiet eller vänsterpartiet. Helst vill partiet stå på egna ben.

Däremot vet vi att samtal pågår både med med Peter Erikssons och Maria Wetterstrands miljöparti. Samtal förs även med vänsterpartiet, men vad det leder får vi avvakta. Ju närmare valet 2010 vi kommer desto viktigare med ett besked om den framtida samarbetsviljan. I många av landets kommuner har vänsterpartiet en stark ställning, där dess företrädare pragmatiskt tagit sig an uppgiften att föra en realistiskt politik som uppskattas av ett flertal medborgare.
"Kommunismen är död och begraven och mår bäst av att inte grävas upp igen", heter det från kommunfolket. Man vill helt enkelt se ett öppnare vänsterparti. Lars Ohly har sitt partis förtroende, men dålig omvärldsanalys och en allt diffusare politisk framtoning har försatt partiet i en opinionsmässigt utsatt position. Lars Ohly har sent om sider förstått att lägga om kursen. Ambitionen måste vara att sortera ut all gammalt kommunistisk bråte ur partiet.

Tidigare var vänsterpartiets uttalade politiska ambition att bli ett öppet och odogmatiskt vänstersocialistisk parti. Gärna med cirka 20 procent av rösterna bakom sig. Av dess mål andas inte mycket i dag. Då kan det vara rätt att ligga lågt.

Bild på Lars Ohly:

Bildtext:

Lars Ohly och hans vänsterparti försöker vrida politiken rätt. Nu säger man nej till sex timmars arbetsdag och kan tänka sig att den borgerliga alliansens skattesänkningar kan permanentas.