Ohållbar situation

HVB-HEM. Tända ljus och blommor utanför HVB-hemmet i Mölndal där en 22-årig anställd knivdödades. En av de boende, en pojke i 15-årsåldern, misstänks för dådet.

HVB-HEM. Tända ljus och blommor utanför HVB-hemmet i Mölndal där en 22-årig anställd knivdödades. En av de boende, en pojke i 15-årsåldern, misstänks för dådet.

Foto: Adam Ihse/TT

Piteå2016-02-03 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Måndag den 25 januari knivdödades en 22-årig kvinna i ett bråk på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal där hon jobbade. Onsdag den 27 januari skakades ett annat HVB-hem i Emmaboda av upplopp. Från andra orter kommer rapporter om anlagda bränder och olika former av incidenter.

Nu larmar även fackförbundet Vision om tillståndet på landets HVB-hem.

Fackförbundet pekar på att det förekommer mycket ensamarbete, att personalen ofta är både ung och oerfaren samt att det saknas ordentliga rutiner för att hantera hot och våld.

”Det är stora överbeläggningar och personalen är inte dimensionerad i den skala som behövs för att kunna gripa in och lugna ner situationer”, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på Vision, i en TT-intervju.

Situationen i den sociala barn- och ungdomsvården var mycket ansträngd redan före 2015. Personalen fick slita hårt.

Men nu är krisen akut. Den snabba tillströmningen av ensamkommande barn och ungdomar har skapat en ohållbar situation.

Siffrorna talar ett tydligt språk.

2013 kom 3 852 asylsökande barn och ungdomar till Sverige. 2014 hade antalet ökat till 7 049 och 2015 till 35 369.

Vi talar om en femdubbling under bara det senaste året – och nästan en tiodubbling på bara två år!

Det är även ett av skälen till det omtalade andrummet i den svenska flyktingpolitiken.

Det finns helt enkelt gränser för det svenska mottagningssystemet. Många nyanlända har inneburit en rejäl överbelastning i en rad samhällsfunktioner.

Polis, tandvård, socialtjänst, sjukvård och andra samhällsverksamheter – i synnerhet i vissa kommuner med högt flyktingmottagande – går på knäna.

Under hösten gjorde hela 31 svenska kommuner Lex Sarah-anmälningar om missförhållanden på HVB-hem.

Enligt IVO (Inspektionen för vård och omsorg) klarar kommunerna inte längre sitt uppdrag. De uppfyller inte lagens krav på kvalitet, trygghet och rättssäkerhet.

Den rödgröna regeringen har redan avsatt en extra miljard kronor för att förstärka bemanning och organisation inom den sociala barn- och ungdomsvården.

Men det krävs fler initiativ för att skapa vettiga arbetsförhållanden på HVB-hemmen och i andra delar av mottagningssystemet.

Tragedin på HVB-hemmet i Mölndal visar även att det krävs andra arbetsrutiner.

Till exempel borde det aldrig få förekomma ensamarbete. En 22-årig kvinna ska inte behöva hantera en orolig ungdomsgrupp helt på egen hand.

Viktigt är också initiativet för att skapa en jämnare fördelning mellan landets kommuner.

Migrationsverket har fått regeringens uppdrag att ta fram en ny anvisningsmodell för ensamkommande barn och unga.

Den nya modellen ska vara i kraft 1 april.

”Den nya modellen ska skapa en jämnare och mer förutsägbar fördelning mellan kommunernas mottagande av ensamkommande barn”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Hur långt dessa och andra åtgärder räcker återstår att se.

Men det visar under alla omständigheter att det just nu finns betydligt viktigare saker för de politiska partierna att ägna sig åt än att skapa en regeringskris eller en nyvalssituation.

Politiskt kaos, käbbel och parlamentarisk osäkerhet är ingen lösning på problemen i HVB-hemmen.

Nu borde det istället vara fullt fokus hos samtliga regerings- och allianspartier på att vårda höstens migrationspolitiska uppgörelse – till exempel genom att verka för rimliga arbetsvillkor i det svenska mottagningssystemet.

Läs mer om