Offensiv för exporten

EXPORTOFFENSIV. Näringsminister Mikael Damberg går på offensiven för svensk export. Bland annat blir kommunalrådet Niklas Nordström, Luleå, ny ordförande i Business Sweden.

EXPORTOFFENSIV. Näringsminister Mikael Damberg går på offensiven för svensk export. Bland annat blir kommunalrådet Niklas Nordström, Luleå, ny ordförande i Business Sweden.

Foto: Olov Abrahamsson

Piteå2016-02-17 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I en ledare 2 februari kritiserade jag bristen på representanter från norra Sverige i de statliga bolagsstyrelserna.

Jag vet att texten lästes av höga vederbörande i Näringsdepartementet – och nu tas ett litet steg i en annan riktning.

Näringsminister Mikael Damberg (S) och regeringen har bestämt sig för att föreslå kommunalrådet Niklas Nordström, Luleå, som ny ordförande i halvstatliga Business Sweden.

Det är ett bra val. Nordström har meriter från både politik och näringsliv – och ett stort intresse för internationell handel och nätverksbyggande.

Det är erfarenheter och egenskaper som kommer väl till pass i en organisation som Business Sweden, som har både samhälleliga och kommersiella uppdrag.

För Norrbotten måste Nordströms ordförandeskap betraktas som rena vinstlotten.

Business Sweden, som arbetar för att främja svensk export och uppmuntra utländska investeringar i Sverige, är en central organisation för ett utrikeshandelsberoende län som Norrbotten.

Det är inte bara tungviktare som LKAB, SSAB och skogsindustrierna som rör sig på de internationella marknaderna. Det finns också ett mycket stort antal små och medelstora norrbottniska företag som lever på export. Norrbottens Handelskammare har sammanställt statistik från SCB. Den visar att det finns sammanlagt 832 exporterande företag i länet!

Det är en kraftig uppgång jämfört med hur det såg ut i början av 2000-talet. År 2000 fanns det 438 exporterande företag i Norrbotten, enligt Business Swedens statistik.

Vi talar alltså om nära nog en fördubbling av antalet exporterande norrbottniska företag under de senaste 16 åren.

Därför har regeringens exportfrämjande insatser och Mikael Dambergs exportoffensiv extra stor betydelse i en region som Norrbotten.

Det väntar emellertid ett grannlaga arbete för Nordström och den verkställande ledningen för att återupprätta förtroendet för Business Sweden.

Det har varit turbulens i Business Sweden under flera år. ”Få organisationer har varit lika skandalomsusade”, konstaterar Svenska Dagbladet i en nyhetsartikel.

Det har varit uppsägningar av personal och nedläggningar av flera utlandskontor.

2013 avskedades dåvarande vd:n Ulf Berg sedan en visselblåsare larmat om interna excesser. Efter en kort tid fick även hans efterträdare Håkan Persson lämna. 1 april 2014 tillträdde nuvarande vd:n Ylva Berg.

Under oppositionsåren var Mikael Damberg, då gruppledare för S i riksdagen, mycket kritisk mot utvecklingen.

I en tidningsintervju 15 maj 2014 ansåg han att alliansregeringen misskött Business Sweden och inte tagit problemen på tillräckligt stort allvar.

”Den sittande regeringen har i princip halverat de exportfrämjande insatserna från 2006 till 2013. Vi vill göra tvärtom”, framhöll Damberg.

Som ny näringsminister har Damberg levererat och drivit politiken i en mer offensiv riktning.

I budgeten för 2016 får Business Sweden ökade resurser för att stärka sin närvaro på världens tillväxtmarknader.

Vidare öppnas generalkonsulatet i New York på nytt.

Dessutom riktar regeringen resurser för att stärka Sverigebilden utomlands – både för exportföretagens skull och för att locka fler utländska turister till Sverige.

Fram till och med 2019 avsätter regeringen sammanlagt 800 miljoner kronor för sin exportoffensiv. Det är en klok investering.

En starkare export är en grund för att utveckla jobb och välfärd i Sverige. Utan internationellt konkurrenskraftiga företag blir Sverige ett fattigare land.

Läs mer om