Ödesveckor för EU-samarbetet

EUROPA Socialisten Francois Hollande hann knappt bli varm i kläderna i sin nya roll som Frankrikes president innan han hamnade i den politiska hetluften. Redan några timmar efter det att han installerats i sitt nya ämbete, efter konservativa Nikolas Sarkozy, bar det av till Berlin för ett första möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Angela Merkel är en nyckelperson i hanterandet av EU:s finanskris.

Angela Merkel är en nyckelperson i hanterandet av EU:s finanskris.

Foto: Michael Sohn

Piteå2012-05-19 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pakten Berlin/Paris är absolut viktig för båda länderna och för EU. Ingen tidsspillan får därför ske för att snabbt få den att fungera efter ovissheten kring det franska presidentvalet. I fortsättningen ska socialisten Hollande och konservativa Merkel utgöra det politiska navet i Europa och EU. En minst sagt tuff uppgift. Både Merkel och Hollande vill enligt utsago vårda den pakt som hittills varit så framgångsrik i ett EU som blivit allt mer turbulent.

Den ekonomiska och politiska oron i inte minst Grekland är knappast något som välkomnas, men även länder som Spanien och Portugal ligger illa till. Spanien dras med en skyhög arbetslöshet och en banksektor på randen till fritt fall. Bekymren hopar sig.

Helgens G8-möte kan vara en nyckel av flera för hur krisen ska tacklas. Finanskrisen i Europa påverkar inte bara enskilda länder utan även stabiliteten i världsekonomin. Ett oroande tecken inför mötet är att Rysslands president Vladimir Putin valt att avstå från G8, som därför blir något rumphugget.

Detta samtidigt som krisen i Grekland blir allt djupare. Ett avgörande låter dock vänta på sig till efter det grekiska nyvalet den 17 juni, om ens då. Så oron lär bestå. Mycket kan hända på vägen till en eventuell lösning. Det krävs stabilitet både i Frankrike och framförallt i Tyskland för att motverka och förhoppningsvis vända den ekonomiska kris som redan drabbat Europa. Tyskland är ju inte vilket land som helst i det europeiska samarbetet. Med sina drygt 82 miljoner invånare är man en viktig och avgörande motor för att få ekonomi och tillväxt att fungera inom EU-gemenskapen.

Angela Merkel har som förbundskansler visat sig vara, dels pragmatisk och lyssnande, dels resultatinriktad. Hon har lyckats lotsa sig förbi de flesta blindskär. Först med koalitionen med Socialdemokraterna som sprack efter det förra förbundsdagsvalet. Nu i koalition med liberala FDP. Det senare samarbetet har inte varit nämnvärt framgångsrikt. Det gnisslar, vilket gynnar Socialdemokraterna i SPD.

Men ekonomin går bra. Exporten ökar i hygglig takt. BNP-prognosen för 2012 får godkänt. Samtidigt kommer jobben. Den totala arbetslösheten ligger kring låga 5-6 procent. Sysselsättningen har ökat med närmare 500 000 personer det senaste året. Så visst finns det anledning till försiktig optimism. Angela Merkel står i den tyska politikens mittfåra. Hon vill behålla den sociala välfärd som så många tyskar slår vakt om. Dessutom är hon känd för att kompromissa och för att kunna lösa svåra problem. Även när det gäller personkemi.

Tyskland är Europas största ekonomi och en av världens främsta exportländer med en exportandel som uppgår till nio omkring procent av världsmarknaden. Hur krisen hanteras, och styrkan i Tysklands ekonomiska muskler är därför avgörande för EU:s framtid.

Läs mer om