Svenskarna uppskattas köpa mat för närmare fem miljarder kronor under påskveckan. Allt enligt Handelns utredningsinstitut (HUI), som brukar undersöka hur vi handlar matvaror till de stora helgerna. Inte klokt egentligen; mat för nästan fem miljarder! Under några få dagar. Jag tackar, ja.
Så kom inte och säg att vi lever i ett land, där människor inte har det hyggligt, men glöm samtidigt inte att det finns allt fler i vårt samhälle som har svårt att få pengarna att räcka till och där en påskhelg kan vara en plåga och mer en uppoffring än den där festen.
Påsk är äggfrossa. Enligt uppgifter äter vi minst sex miljoner ägg bara under påskafton. Under påskveckan äter vi eller köper 2000 ton ägg. Rent otroligt. Samtidigt har i alla fall jag en känsla av att äggen inte betyder lika mycket på påskbordet idag som för låt oss säga 15-20 år sedan. De ska förstås finnas, men kompletteras i dag med en rad andra rätter.
På tal om ägg. Det har gått drygt 17 år sedan dåvarande statsminister Ingvar Carlsson gav Astrid Lindgren ett löfte om att burhönsen skulle avskaffas. I framtiden skulle alla hönor vara frigångare eller få speciellt inredda burar, där de hade svängrum och därmed möjlighet att röra sig i en miljö anpassad till sina grundläggande behov.
Än har inte detta löfte helt infriats. Men snart. Astrid Lindgren är förhoppningsvis nöjd i sin himmel så här 100 år sedan hon föddes. Det finns fortfarande brister, men de ska bort.
Det finns trånga burar kvar hos vissa äggproducenter, men de försvinner i rasande takt eftersom handeln äntligen beslutat sig för att tacka nej till sådana ägg i sina butiker.
Om allt är till det bästa går de flesta svenska höns just nu med svängrum. Det känns riktigt, men varför skulle omställningen ta sådan tid? Ibland går det fort i politiken och med utvecklingen, ibland väldigt sakta.
Angående ägg tillhör det också påskens traditioner att dela ut vackra påskägg med varierande innanmäte. De ska helst innehålla något gott eller något som ger positiva vibbar. Själv skulle jag vilja ge en jättestort påskägg till Mona Sahlin. Hon står inför en tuff uppgift som ordförande för det socialdemokratiska partiet och med ett krav på att återerövra makten vid valet 2010. Hon behöver all uppmuntran. Så ett påskägg med extra politisk energi.
Om inte annat är utgångsläget gott. På långfredagen presenterades ytterligare en av många opinionsmätningar. Denna gång om den borgerliga regeringens förtroende. Inte helt lysande. Misstroendet mot alliansen blir allt tydligare. Så kör hårt, Mona!
Påskriset, för det ska självfallet också delas ut, men denna gång utan sina mjuka och färggranna fjädervippor. Fredrik Reinfeldt lovade i oktober att den regering han skulle leda också skulle vara en regering för hela det svenska folket. Vad vi hittills sett av regeringens arbete är att man slagit hårt mot den som redan har det svårt och gett förmåner i form av allehanda skattesänkningar till de som redan har sitt på det torra.
Orättvisorna har blivit tydligare. Det kan inte ens en påskhelg med sin feststämning dölja. Så ris på dej, Fredrik!
Glad Påsk !