Nytt ridhus kan inte vänta
HÄSTKRAFT. I tio år sägs Ridklubben i Piteå ha väntat på att kommunen ska anslå pengar till ett nytt ridhus. Det är styvmoderlig behandling av en stor grupp unga människor, nästan uteslutande tjejer. Nu är hög tid för politikerna att sätta ned foten och komma till beslut.
Den kommun som satsar på ridanläggningar gör en god investering i unga människors välbefinnande och utveckling, det är vetenskapligt belagt. (Arkivbild)
Foto: Gunnar Westergren
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Pitholmsprojektet är fantastiskt på pappret. Häststallar och travbanor med "sommarföre" året om. Dressyr- och hoppbanor, hallar för inomhusfotboll och friidrott plus andra aktiviteter som bågskytte, golf, boule och mässor.
Multiarenan är, som sagt, fantastisk på pappret, och skulle
givetvis ge många fina arbetstillfällen under uppbyggnadsskedet. Vad som händer därefter måtte det råda stor skepsis kring. På något annat sätt är det svårt att tolka problemet med att hitta de privata finansiärer som är villiga att ställa upp med riskkapital.
För Ridklubben tycks det närmast ha varit olyckligt att bli
involverad i projektet. Av debatten att döma har ridanläggningen, inte den uppvärmda travbanan, blivit det centrala i projektet och det har inte fört de hästintresserade ungdomarnas sak framåt.
Den nionde februari skulle kommunfullmäktige äntligen,
efter åratals dividerande, ta beslut om anslag till att bygga ett nytt ridhus. Så blir det inte. Kommunstyrelsen har beslutat att åter låta utreda ridhusets placering. Behovet av ett nytt ridhus behöver inte utredas. Det är stort och viktigt att uppfylla.
För två år sedan hade Piteå ridklubb 550 medlemmar och av dem red 300-350 varje vecka. Kanske ännu fler nu. Det är ungdomar, nästan uteslutande flickor. För dem är livet med och runt hästarna, det som ger tillvaron krydda och innehåll.
En ny ridanläggning kostar många miljoner, men det är en investering i ungdomars välbefinnande. Och det behövs. Rapporterna om att unga flickor mår dåligt, fysiskt och psykiskt, är många.
Förutom att arbetet i stallet och umgänget med hästarna har en
terapeutisk effekt, är det fostrande och utvecklande, visar beteendevetare Lena Forsberg, Luleå tekniska universitet, i forskningsrapporten "Att utveckla handlingskraft: om flickors identitetsskapande processer i stallet".
Rapporten visar att det hårda arbetet i stallet, ansvaret och hänsynstagandet till hästarna, modet och förmågan att kunna hantera och leda detta stora djur, sammantaget ger de här flickorna en annan syn på sig själva än vad flickorna utanför stallet har.
Hästtjejerna ser sig som ledare, handlingskraftiga och kompetenta och "obrydda". Struntar i de traditionella förväntningar på hur flickor ska uppträda och vara. Ridskolan är en bra arena för flickor att utveckla ledarskap, konstaterar Forsberg.
Om Pitholmsprojektet går att föra i hamn och får en positiv utveckling är det givetvis glädjande. Men oavsett detta måste kommunfullmäktige komma till beslut, fattat utifrån vad som är bäst för ridskolans verksamhet. Inte ännu en sommar utan att bygget av en ny ridanläggning är igång.
Bild: Något från ridklubben som visar hästar och ungdomar i aktion.
Bildtext. Den kommun som satsar på ridanläggningar gör en god investering i unga människors välbefinnande och utveckling, det är vetenskapligt belagt.