Nytt och krytt från sjukkassan

Piteå2007-08-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Inom den medicinska forskningen tänks det nytt och krytt. Kul. Visionärer är det ont om. Efter uppfinningen av hjulet har utvecklingen i stort sett bara rullat på i samma spår. Litet framåt och litet bakåt och någon gång en liten avstickare.

Nytänkandet inom den medicinska vetenskapen går ut på att man ska sluta försöka bota sjukdomar. Istället ska dom avskaffas. Rationellt, effektivt och billigt. Och himla bra. För vem vill vara sjuk? Varför har ingen tänkt på det här förut? Förmodligen för att det inte fanns så många sjukdomar förr i tiden.



Men nu finns det många. Alldeles för många och därför har Försäkringskassan och Socialstyrelsen fått i uppdrag att sanera bland åkommorna. Åtminstone bland åkommor som kan leda till sjukskrivning.

Läkarna på vårdcentralerna runt om i Sverige har tillställts en lista över sjukdomar och huruvida dessa ska leda till att innehavaren ska sjukskrivas eller inte och, om sjukskrivning anses befogad, antalet dagar.

Utmattningssyndrom, eller som det populärt kallas utbrändhet eller "gått in i väggen", nollas. Inte en dag. Det är bara att jobba, fast mindre. Var inte så djävla duktig. Deprimerad? Gaska upp dig. Ja, ja. Max sex månader, men då ska du vara rejält under isen. Vadå ont i ryggen? Ryggskott! Finns det? Okej, en vecka. Lyfta gamla och sjuka? Två då.



Försäkringskassan och Socialstyrelsen fick uppdraget av den socialdemokratiska regeringen. Således borde projektet ha hamnat i papperskorgen tillsammans med allt annat s-märkt i regeringen Reinfeldts utrensningskampanj.

Det här styrdokumentet har emellertid, mirakulöst nog, överlevt borgarnas avsossefiering, som näringsminister Maud Olofsson kallar regeringsarbetet.



"Vi kan inte säga att vi har någon god vetenskaplig grund för några av de här riktlinjerna eftersom själva frågeställningen om arbetsförmåga är rätt ny för den medicinska vetenskapen", säger projektledare Jan Larsson till Dagens Nyheter. Detaljer, herr Larsson. Det är de stora dragen som räknas.

Regeringen är nöjd och finansminister Anders Borg hoppas spara in pengar till finansieringen av den andra delen av jobbavdraget. Det som ska gå till de lågavlönade. Det vill säga den grupp som drabbas av de sjukdomar som efter första oktober inte existerar. I alla fall högst begränsat.



Socialdemokraterna är inte riktigt lika nöjda. De undrar var kraven om arbetsgivarens ansvar för den anställdes rehabilitering och successiva återgång till arbetet tagit vägen? Rehabiliteringen sitter Maud Olofsson på. Den ligger i potten för hennes förhandling med facken om att sluta jäklas med företagen för att tvinga fram kollektivavtal.

I Maud Olofssons värld ska kollektivavtal vara frivilliga. Arbetstagare som säger: "Jag vill då inte jobba här om ni har kollektivavtal", ska respekteras.



Nåja. Färsk forskning har visat på sanningen i ordspråket "tron kan försätta berg". Om läkaren säger till den sjuke att du är frisk, så kan hjärnan hips vips köra igång kroppens eget reparationssystem och det onda försvinner. Och då är mycket vunnet. Närmare bestämt fyra miljoner per år. Så högt värde har hälsa. Äntligen får vi vara både rika och friska.
Läs mer om