Nytt hot mot konflikträtten

ANGREPP. Urban Bäckström är vd för Svenskt Näringsliv. En aktiv sådan. Som gammal moderat politiker hoppas han säkert på skördetid nu när högeralliansen kommit till makten. Hans angrepp på fackföreningsrörelsen är legio. Inställningen tycks vara att på alla sätt begränsa fackets makt.

Piteå2007-04-25 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Därför är det inte överraskande eller märkligt att han just nu går till hårt angrepp mot de fackliga organisationernas konflikträtt. I Urban Bäckströms föreställningsvärld missbrukas nämligen dessa. Som ett bevis på detta låter han meddela att Byggnads är en notorisk strejkmaskin. Senast Byggnads var i konflikt var 2001. Sedan dröjde sex år till 2007 innan man tog ut 800 av 60 000 medlemmar i strejk för att få ett hyggligt avtal för de närmaste tre åren.

För Bäckström är en sådan aktion: en militant åtgärd och en provokation. Inte ens den nuvarande regeringen ställer upp på sådana generella och svepande omdömen. Bäckström tycks ha tappat all sans och måtta.



Sverige tillhör de länder i Europa som har minst arbetskonflikter. Lönebildningen har under det senaste decenniet tagit hänsyn till den samhällsekonomiska utvecklingen. Så även denna gång. När LO-facken, med industriavtalet som grund, kräver 10,2 procents löneökning den närmaste treårsperioden ligger dessa krav väl i fas med Sveriges ekonomiska utveckling, men Bäckström menar förmodligen att landets löntagare inte ska ha sin beskärda del av den ekonomiska tillväxten.

Överskotten ska istället tillfalla företagen och alla deras direktörer med både höga bonusar och allt högre ersättningar. Då handlar det inte om löneökningar på drygt tre procent per år utan om tvåsiffriga tal, men dessa får tydligen godkänt av förre riksbankschefen. Som dessutom har mage att säga att årets avtal kan leda till färre jobb och högre räntor.



Snickelisnack. De högre räntorna, om de kommer, får vi genom att den sittande alliansregeringen sänkt förmögenhetsskatten och förändrat fastighetsskatten. Detta kommer att skapa en överhettning i svensk ekonomi. Inte årets hittills helt normala löneökningar.

Det är utmärkt att Byggnads nu fått ett avtal som man känner sig trygga med. Vi får hoppas att Kommunal, vars förhandlingar just under denna vecka går in i ett intensivare skede, också får gehör för sina krav. Även här ligger industriavtalets 10,2 procent som golv. Dessutom krävs tydliga markeringar för att lyfta Kommunals låglönegrupper, där kvinnorna dominerar.



Om detta säger Urban Bäckström , liksom många av hans företrädare, att LO-förbundens låglönesatsningar riskerar att leda till samhällsekonomiska problem. Så har det alltid låtit från SAF och nu från dess efterföljare Svenskt Näringsliv. Kommunal ska ta matchen. Kvinnor med låga löner ska ha sin del av kakan. Gott är att kommuner och landsting står utanför Urban Bäckströms Svenskt Näringsliv.

Urban Bäckström har tydligen tagit den borgerliga högerregeringen som intäkt för att utmana facket på ett helt annat sätt än tidigare. Även om en del borgerliga politiker hellre vill se att hela havet stormar på svensk arbetsmarknad än det trygghetssystem som kollektivavtal som måste gälla annars får vi ett samhällsekonomiskt moras. Något som till och med arbetsmarknadsminister moderaten Sven-Otto Littorin insett. Det ska han ha kredit för. Sedan är frågan hur länge han kan stå emot trycket från Svenskt Näringsliv.



Om inte annat tar facket striden. Vi ser allt oftare försök att kringgå kollektivavtal och andra fackliga rättigheter. Det är hög tid att den samlade fackföreningsrörelsen sätter ner foten. Vi måste slå vakt om den svenska modellen.



Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström vill begränsa fackens konflikträtt. Det är tydligt att arbetsgivarna hoppas på skördetid med alliansregeringen.