Nystartsjobb utan trygghet

Piteå2008-06-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KRÖNIKA

Medan socialdemokraterna i sitt nya jobbprogram vill satsa på dem som står längst från arbetsmarknaden och ge utbildning för arbetslösa till bristyrken, bristyrken som ska definieras av de företag som inte hittar den kompetens som krävs för att anställa, så fortsätter högeralliansen sin allt mer ifrågasatta arbetsmarknadspolitik. Jobblinjen håller på att krackelera. Verkligheten har kommit ifatt arbetsmarknadsminister Littorin och finansminister Borg.

För det måste betecknas som ett misslyckande när endast 29 procent av de 9 313 personer, som till och med april månads utgång avslutat sitt så kallade nystartsjobb också fått ett riktigt jobb. Två av tre har gått tillbaka till arbetslöshet.
Allt visar att det inte är någon lätt materia att få tillbaka långtidsarbetslösa, långtidssjuka och socialbidragstagare till ett riktigt jobb. Högeralliansen har använt piskan i form av sämre a-kassa och försämrad sjukersättning för att få människor att bli mer aktiva på arbetsmarknaden, men resultatet är magert och ställer människor inför nya problem. Någon försörjning måste man ha, men där står alliansregeringen tomhänt.

Medan politikerna jobbar med sina olika program börjar det kärva ordentligt med jobben. Antalet lediga arbeten minskar snabbt. Antal varsel ökar snabbt i år i jämförelse med 2007. Försvagningen av arbetsmarknaden har blivit allt tydligare. Samtidigt är konjunkturen på väg nedåt.
Mot den bakgrunden är det avgörande för den framtida utvecklingen på arbetsmarknaden att de som går in i kortare eller längre arbetslöshet får möjlighet till kvalificerad utbildning inom de sektorer som samhället räknar med ska expandera och där de nya jobben finns.
Mot detta har regeringen ingen politik. Nystartsjobb och hit och dit-jobb för olika grupper tycks vara den enda linjen. Dags för omtänk. Inte minst för de arbetslösas skull.

All erfarenhet av dagens arbetsliv visar hur nödvändigt det är med en god grundutbildning för att få ett arbete. Något som den borgerliga alliansen inte förstått utan istället motarbetat genom att dra ner på arbetsmarknadsutbildning och Komvux.
Dessutom finns nästan en miljon deltidsarbetande, med en lön som få kan leva på om man inte är två i hushållet som har ett arbete. Nu ska dessutom de kvinnor, för det är till 90 procent kvinnor som jobbar deltid, inte kunna stämpla upp för att få a-kassa för sin deltidsarbetslöshet.

Om en regering nu gör en sådan förändring måste man också se till att kommuner, landsting och staten satsar allt för att skapa heltidsjobb, men icke. Marknaden ska bestämma och kvinnor straffas. Mot den bakgrunden är det inte förvånande att så många kvinnor är innerligt trötta på högerregeringen.
Arbetsförmedlingen pekar på att vi i närtid kan gå mot en ökad istället för minskad arbetslöshet. Var finns då skyddsnäten för de nya arbetslösa i högeralliansens jobblinje när a-kassan försämrats och 400 000 människor lämnat arbetslöshetsförsäkringen? Regeringen kan hamna i ett riktigt arbetslöshetsträsk. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin borde vara bekymrad.