Nya varsel är att vänta
uppsägning. När Volvo Personvagnar varslar 1 200 jobb i Sverige, framför allt i Göteborg och Olofström, så är det ett tecken i skyn. Det börjar på allvar kärva på arbetsmarknaden. Det kommer mer. Även hos Volvo.
Bekymrad. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin borde vara bekymrad. Antal varsel ökar kraftigt. Senast vid Volvo Personvagnar. Jobblinjen kan bli en arbetslöslinje.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det börjar på allvar bli trögt för de nya jobben. Antalet lediga jobb är långt färre än motsvarande tid förra året. Samtidigt som vi har en regering som säger sig lägga all kraft på jobblinjen. Nu ställs man inför ett nytt problem; hur fixa jobben till de allt fler som kommer att bli arbetslösa. De nya varslen är bara toppen på ett isberg.
Försvagningen av arbetsmarknaden har blivit allt tydligare under de senaste månaderna. Samtidigt är konjunkturen på väg nedåt. Inte minst på grund av utvecklingen i USA, där knappast något kommer att ske före presidentvalet den 4 november. Samtidigt förväntas vår egen Riksbank höja räntan vid sitt räntebeslut nästa vecka.
Något som innebär att folk håller hårdare i plånboken och att anställda inom servicesektorn och handeln kan komma att varslas om uppsägningar. Det ser mörkt ut för alliansregeringens jobbpolitik.
Allt talar för att varslen kommer att öka efter sommaren.
Vi kan förvänta oss ökad arbetslöshet och minskad sysselsättning.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin hoppas fortsatt på marknadskrafterna, och regeringen som helhet har ju redan avfärdat arbetsmarknadspolitik som omodernt. Marknaden ska bestämma. Resultatet blir som ett brev på posten att fler ställs vid sidan av arbetsmarknaden. Grunden för detta är redan lagd genom de åtgärder som alliansregeringen genomfört.
Avgörande för den framtida utvecklingen på arbetsmarknaden är att de som går in i kortare eller längre arbetslöshet får möjlighet till kvalificerad utbildning inom de sektorer som samhället räknar med ska expandera och där de nya jobben kan tillskapas. Annars kommer flaskhalsar som innebär att de som är utan arbete inte passar till de nya jobb som eventuellt kan erbjudas. Avsaknaden av kompetens blir ett hinder. Mot detta har regeringen ingen politik.
All erfarenhet av dagens arbetsliv visar hur nödvändigt det är med en god grundutbildning för att få ett arbete. Något som den borgerliga alliansen inte förstått utan istället motarbetar genom att dra ner på arbetsmarknadsutbildning och Komvux.
Dessutom finns nästan en miljon deltidsarbetande, med en lön som få kan leva på om man inte är två i hushållet som har ett arbete. Nu ska dessutom de kvinnor, för det är till 90 procent kvinnor som jobbar deltid, inte kunna stämpla upp för att få
a-kassa för sin deltidsarbetslöshet i samma omfattning som tidigare. Endast i 75 dagar.
Samtidig finns inga tecken på att regeringen Reinfeldt arbetar för att kommuner och landsting eller privata arbetsgivare inom handeln och hotell-och restaurangnäringen måste erbjuda heltider för de kvinnor som drabbas av a-kasseförsämringen.
Översatt till dagens politiska vardag står valet mellan å ena sidan sänkta skatter och minskade offentliga åtaganden, och ett hårt behovsprövat socialförsäkringssystem och a-kassa, och å andra sidan en generöst tilltagen skattefinansierad gemensam sektor, och ett socialförsäkringssystem av generell karaktär. För var och en efter behov. Vi har råd.
Och var finns då skyddsnäten för de nya arbetslösa när högeralliansens jobblinje krackelerar nu när a-kassan försämrats och 500 000 människor lämnat arbetslöshetsförsäkringen.