Nya pengar till polisen

SATSNING. Tryggheten är helt grundläggande, säger statsminister Stefan Löfven. Regeringen vill se 10 000 fler polisanställda fram till 2024.

SATSNING. Tryggheten är helt grundläggande, säger statsminister Stefan Löfven. Regeringen vill se 10 000 fler polisanställda fram till 2024.

Foto: Erik Simander/TT

Piteå2017-08-20 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De flesta ekonomiska bedömare är överens om en sak; det är ordentligt lyft i den svenska ekonomin. Detta även i jämförelse med övriga länder i den europeiska gemenskapen.

Den ekonomiska tillväxten blir högre i år än vad man tidigare beräknat, exporten går bättre än på år och dag, räntan är fortsatt låg. Det pekar uppåt.

De offentliga finanserna hos oss har därför blivit starkare än väntat.

Något som måste glädja regeringen när vi nu närmar oss en valrörelse och ett val 2018. Ett förhållande som inte ger oppositionen någon ro.

Anledningen till att statskassan fylls på som den gör är bland annat den goda konjunkturen, som i sin tur ger staten ökade skatteintäkter.

Den starka privatkonsumtionen gör att momsintäkterna skjuter i höjden.

Lägre sjuktal och förhoppningsvis fortsatt lägre arbetslöshet sänker utgifterna för staten. Då trillar slantarna in.

När Stefan Löfven höll sitt sommartal i Eskilstuna,i går söndag, kunde han känna sig trygg med den ekonomiska stabilitet som nu råder i landet. Detta efter snart tre år med en av oppositionen tufft och ständigt påpassad regering.

Det var heller ingen tillfällighet att Löfven i sitt tal lät meddela att regeringen vill höja anslaget till polisen. Under de kommande tre åren ska 7,1 miljarder kronor extra gå till polisen. Två miljarder av dessa redan 2018.

Gängskjutningar, utredningar som läggs ner och för få poliser i glesbygd har ökat otryggheten i samhället.Fram till 2024 ska 10 000 fler polisanställda finnas.

Hyggliga opinionssiffror har det även blivit för regeringen. I söndagens Sifo-mätningen fick Socialdemokraterna stöd av 30 procent av de tillfrågade, vilket kan jämföras med 16,2 procent för Moderaterna och 12,4 procent för Centerpartiet. Som tidigare ligger KD fast förankrat under fyraprocentsspärren

Trots oppositionens ansträngningar, att på alla sätt misskreditera regeringen, där två ministrar fått gå och där en tredje, försvarsminister Peter Hultqvist sitter löst.

Försvaret vill ha honom kvar liksom en majoritet av svenska folket. I det senare enligt en opinionsundersökning om förtroendet för Hultqvist. Han är populär och kunnig. Något som de samlade högerpartierna inte kan smälta. Så bort med honom.

Samtidigt är det ingen slump att vi nu ser en samlad opposition med SD i spetsen som gör allt i dess makt för att misskreditera regeringen.

Nu är allt inte uppåt i oppositionen KD är som sagt ett bekymmer, men även Liberalerna. Sedan valet har partiet backat i ett antal opinionsmätningar. Fem, sex procent kan det bli om knappt det. De liberala leden glesnar, men Jan Björklund består.

” Vår bedömning är att den förnyelse som krävs för vår överlevnad kräver en ny partiledare”, har det till och från hetat inifrån partiet. Björklund har knappast levererat.

Nu finns det en utmanare till partilderaposten, som säkert skulle ge en helt annat skjuts och profil åt Liberalerna. Dessutom en kvinna med lång politisk erfarenhet. Birgitta Ohlsson är en stridbar feminist och liberal, en god kombination.