Det senaste stora varslet drabbar SSAB, där 450 jobb ska bort. I Luleå försvinner 100 arbetstillfällen i ett nafs. Annars tillhör Norrbotten ett av de få län där arbetslösheten minskade i september, men det var innan de nu aktuella varslen vid SSAB Luleå.
Hela besparingsprogrammet ska vara genomfört det första kvartalet nästa år och den årliga besparingen beräknas uppgå till 800 Mkr. Nu är inte SSAB det enda företag som just nu varslar. Under de senaste veckorna har det nästan gått inflation i varsel.
Var tredje person mellan 18 och 24 år är arbetslösa. Den ljusnande framtid är inte deras. Närmare 30 procent i åldersgruppen 15-24 år är utan jobb. Tufft.
De närmaste åren blir minst sagt hårda för de ungdomar som vill ut på arbetsmarknaden. De med sämst utbildningsbakgrund drabbas som alltid när jobben blir färre. Jobben finns inte och utan arbetslivserfarenhet blir det än svårare att få ett arbete.
Sedan må arbetsmarknadsminister Hillevi Engström försöka trolla med olika medel och mål för att få fler ungdomar i arbete, men hittills har hon inte lyckats.
Enligt Arbetsförmedlingens prognos ser arbetsmarknaden allt mörkare ut för de närmaste åren. Det gäller både unga och gamla. För det är den allra yngsta gruppen och den äldsta som drabbas hårdast om arbetslöshetskrisen fördjupas. Det handlar om dem mellan 18 och 24 år och dem mellan 55 och 64 år.
Uppmaningen till ungdomarna är att fortsätta att utbilda sig under de jobbkrisår som ligger framför oss. Just nu pågår ett generationsskifte på den svenska arbetsmarknaden när större delen av de stora fyrtiotalistgenerationerna fasas ut. Då gäller det ha en bra utbildning i botten.
För inte så länge sedan stod finansminister Anders Borg i riksdagen och skröt över hur många nya arbetstillfällen som högerregeringen hade skapat, och hur jobben skulle fortsätta att växa: "De kommande åren räknar vi med att den reguljära sysselsättningen fortsätter att öka".
Det var då det.
Nu ligger regeringen lågt. Inte en susning om hur man ska få fart på arbetsmarknaden och stödja dem som nu hamnar i arbetslöshet utan a-kassa. Och allt kan inte bero på konjunkturen. Det är regeringspolitiken som tappat greppet.
Visserligen har Anders Borg varnat för att även Sverige kan påverkas när de ekonomiska utsikterna i vår omvärld försämras, men vår beredskap mot detta är god, har det hetat. Tillväxten kan dämpas något, men jobblinjen är ändå säkrad. Vi får väl snart se hur det är med det.
Allt talar för att jobben i stället blir färre, och de som saknar jobb saknar också den trygghet som en fungerande a-kassa tidigare innebar.
Allt fler kommer att behöva vända sig till kommunernas försörjningsstöd för att något så när klara sin utkomst. Allt medan möjligheterna till ett nytt arbete fortsätter att försämras.
Lägg till detta att landets kommuner just nu vrider och vänder på sina budgetar inför nästa år. Det saknas resurser och det är många hål att fylla med tunna budgetar. Om därtill försörjningsstödet måste rycka in i allt större omfattning för att stödja arbetslösa, så kan vem som helst förstå att kommunerna går mot allt tuffare tider.
Risken för en växande arbetslöshet de närmaste åren är därför uppenbar. Jobben blir den stora valfrågan 2014.