Ny bidragsnorm kan stoppa godtycket Ny socialbidragsnorm kan stoppa godtycket
JULPENGAR. I dag, tisdag, får barnfamiljerna en rejäl kassaförstärkning. Höjt barnbidrag och därtill retroaktivt från första oktober. I dag ska också regeringen besluta om nya normer för socialbidrag. Förhoppningsvis undanröjer beslutet kommunernas möjlighet att sänka socialbidraget när barnbidraget höjs. Då skulle även de fattigaste få det litet bättre.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Föreningssparbankens beräkningar bygger på en tvåbarnsfamilj där båda föräldrarna arbetar och har "vanliga inkomster". Så är det inte i alla familjer. Många barn växer upp i familjer med försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag. De är fattiga i jämförelse med den vanliga familjen och får i många kommuner ändå inte del av den ekonomiska förbättring som höjningen av barnbidraget innebär.
Normen för försörjningsstöd är skriven så att barnbidraget ska räknas in i den inkomst som stödet grundas på, men det är fritt fram för kommunerna att ge högre stöd än normen säger. Normen är ett golv, inget tak. Flertalet kommuner kommer också, den här gången, att låta barnbidragshöjningen slå igenom hos familjer med försörjningsstöd. Men i många fall bara tillfälligt och bara till en del.
Piteå hör till de kommuner som ändrat sin policy så att barnfamiljerna får behålla större delen av försörjningsstödet oförändrat trots barnbidragshöjningen. På pappret har kommunen löst ekvationen genom att höja bidragsnormen så att barnbidragshöjningen täcks in.
Men höjningen av normen gäller inte flerbarnstillägget. I den utbetalning som kommer nu inför julen, får familjerna behålla alla pengar, men från årsskiftet sänks försörjningsstödet med 100 kronor per barn som har flerbarnstillägg.
Arjeplogs kommun har en annan variant. Barnfamiljer med försörjningsstöd får hela höjningen i december, men från årsskiftet återgår kommunen till den gamla regeln och det innebär att försörjningsstödet sänks motsvarande barnbidragshöjningen. Andra kommuner tar chansen att sänka sina kostnader, genom att helt kvitta bort barnbidragshöjningen.
Kommunerna borde inte kunna trixa på det här sättet. Det rimmar illa med tanken bakom barnbidragshöjningen. Regeringen har, tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet, bestämt att barnfamiljerna behöver den här ekonomiska förstärkningen. Motiveringen är att alltför många barn fortfarande växer upp i familjer med knappa resurser. Med den inställningen måste man se runt hörnet och upptäcka att de allra fattigaste riskerar att gå miste om kassaförstärkningen, därför att ett annat regelverk tar över.
I dag tar regeringen beslut om att ändra normen för försörjningsstöd och då försvinner, förmodligen, kommunernas möjlighet till godtycklig behandling. Men, återigen, kommunernas utgift för socialbidrag höjdes kraftigt när svenska folket stålbadades och bidragen från staten sänktes. För den ökade ekonomiska bördan har knappast utgått någon kompensation från staten. Inom regeringen har man säkert funderat på hur kommunernas intäkter kan förstärkas. Nu är det dags för handling. Fastighetsskatten åter till kommunerna är, som tidigare påpekats, en början.