Nu måste jobben komma

Hög siffra. Antalet arbetslösa i Arbetsmarknadsstyrelsens novembermätning är i personer räknat hela 358 000. Självfallet en alldeles för hög siffra. Samtidigt har vi hört både från statsminister Göran Persson och finansminister Pär Nuder att det så sakteliga sker en förändring till det bättre på den svenska arbetsmarknaden. De nya jobben blir fler.

Piteå2005-12-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Enligt Ams siffror stämmer också den bilden. Antalet lediga platser som anmälts till landets arbetsförmedlingar uppgick i november till 33 000, vilket är en uppgång med nära 9 000 lediga jobb i jämförelse med motsvarande månad förra året. Kanske ändå ett ljus i tunneln?

Ungdomar mellan 18 och 24 år är hårt drabbad av arbetslöshet. Inte sedan 1990-talets arbetslöshetskris har så många ungdomar varit arbetslösa som just nu. Siffran närmar sig raskt 70 000. Något som är mycket oroväckande.



Mot denna dystra bakgrund är det ändå positivt att konstatera att regeringen med finansminister Pär Nuder som pådrivande kraft numer ser arbetslösheten som den absolut viktigaste samhällsfrågan, vilket inte minst partikongressen tidigare i höstas strök under. Ett kraftfullt åtgärdsprogram sjösätts nu vid årsskiftet.

Det är framförallt de unga som får betala ett högt pris när arbetslösheten ökat. Och det är verkligen inte lätt för dagens ungdom att ta sig in på arbetsmarknaden. Det visar en aktuell rapport från Ungdomsstyrelsen. För två decennier sedan var de flesta ungdomar mellan 18 och 24 år i arbete. I dag dröjer det till man är minst 26 år innan sysselsättningsgraden når samma nivå som för drygt 15 år sedan.



I synnerhet är det svårt att hitta jobb för ungdomar som hoppat av skolan eller som inte klarar sin skolgång. Den gruppen har växt på senare år. De som lämnat skolan i förtid borde därför i större omfattning slussas tillbaka in i utbildning för utan grundutbildning står man sig slätt i dagens jobbkonkurrens. Avbrutna gymnasiestudier är tyvärr en alltför vanlig orsak till arbetslöshet. Stegen från arbetslöshet i unga år och till vanmakt och passivitet samt dåligt självförtroende är också kort. Utifrån detta perspektiv är det viktigt att samhället ökar ansträngningarna för att stödja denna utsatta grupp. Risken är annars att de hamnar i permanent långtidsarbetslöshet.



För arbetsförmedlingen gäller det samtidigt att arbeta hårt för att påverka kommuner och företag att hitta praktikplatser, så att ungdomar utan erfarenhet får känna på hur arbetslivet fungerar. Dessutom måste de traditionella arbetsmarknadsåtgärderna förstärkas och särskilda arbetsförmedlare ta hand om de många unga som står utan jobb. Nu är dessa åtgärder självfallet ingen garanti för att alla ungdomar som går arbetslösa också får ett jobb, men det kan i bästa fall förhindra att allt fler ungdomar känner utanförskap i en allt mer otrygg livssituation. Det kan aldrig vara bra om ett samhälle introducerar 10 000-tals ungdomar i vuxenvärlden genom att göra dem arbetslösa.



Kampen mot arbetslösheten, och då i alla åldersgrupper, är av avgörande betydelse för samhällsutvecklingen. Med jobben kommer tillväxt och därmed de resurser som samhället behöver för att bygga vidare på välfärd och trygghet. På de personliga planen innebär ett riktigt arbete tryggad inkomst och möjlighet till en ökad privat konsumtion. Alla är vinnare.

Långvarig arbetslöshet leder inte sällan till kriser i privatlivet och i ekonomisk otrygghet. Arbetslöshet skapar stress och ohälsa. Med ännu hårdare kontroller och sänkta a-kasseersättningar, som den borgerliga högeralliansen föreslår, blir inget bättre - bara sämre.