Nu krävs snabba åtgärder
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
De konjunkturrapporter som nyligen presenterats av LO , men också från Svenskt näringsliv och Konjunkturinstitutet liksom från flera banker talar alla om negativ tillväxt för 2009. Recession. Samhällsekonomin hamnar på minus. Vi kan räkna med en fortsatt växande arbetslöshet. Kanske upp mot 10 procent. Vi går mot en arbetslöshetskris som i början på 1990-talet om inte värre.
Hur många fler kommer att varslas innan det här året är slut och vad väntar i början på 2010? Ingen vet. Regeringen verkar handlingsförlamad. Reinfeldt fick bra betyg när finanskrisen var som hetast. Nu i en annan verklighet tycks han och hans regering famla i blindo.
Att prognoser snabbt kan smulas sönder är inte minst regeringens budget för 2009 ett bevis för. Den presenterades i september förra året, och är nu bara ett minne blott utom i regeringskretsen, där man ständigt hänvisar till den kraftfulla budget som ska kunna råda bot på både konjunkturnedgång och jobbvarsel. Numer tror inte ens finansminister Anders Borg på sina egna siffror.
När budgeten lades fram hade finanskrisen ännu inte exploderat, börsen inte upplevt någon svart vecka. Nu finns det ett radband av effekter på finanskrisen. Anders Borg beskrev för någon månad sedan framtiden som något dyster, men inte oroande. Den svenska ekonomin stod stark. Tillväxten för 2009 skulle bli acceptabla 1,3 procent. Valåret 2010 skulle bli vändningen. Nu handlar 2009 om negativ tillväxt och ingen vågar sia om vad som händer 2010. Det är i lägen som det nuvarande som en aktiv regering med framsynthet borde ha offentliga investeringspaket redo att rulla ut. Det är i lågkonjunktur exempelvis väg- och järnvägsbyggen ska ske och utbildningsplatser finnas för att ge dem som behöver fortbildning en god möjlighet att återkomma till arbetsmarknaden när konjunkturen vänder.
De breda löntagargrupperna står inför två jobbiga år och den svenska regeringen är alltför passiv, anser bland annat LO-ekonomerna, men även andra som TCO och delar av svenskt näringsliv.
"Krisen är djup men behöver inte bli lång. Men då krävs snabba och effektiva åtgärder. De antaganden vi gör om en expansiv inriktning på den ekonomiska politiken och en svag krona är nödvändiga förutsättningar för att en tidig vändning ska ske, betonar nye LO:s chefsekonom Lena Westerlund. Något hon har alldeles rätt i.
LO-ekonomernas recept för att dämpa krisen är tydliga. De kräver att regeringen omgående gör insatser för att anställda inom industrisektorn inte ska behöva sägas upp, utan få utbildning och kompetensutveckling.
Kommunerna och landsting måste få statsbidrag som motverkar alltför snabba neddragningar. För var dag kommer nya varsel inom kommun-och landstingssektorn. Vi har bara sett början på en arbetslöshetskris som kommer att bli högeralliansens stora huvudvärk inför valet 2010.