Nu hotas kollektivavtalen
Efter fem års tvistande har Byggnads krav på svenskt kollektivavtal för utländska byggarbetare avvisats av en oenig Arbetsdomstol. Nu ska facket betala rättegångskostnaderna plus ett skadestånd till Laval. En summa på 2,5 miljoner kronor.
Facken blir skadeståndsansvariga för att de krävt svenska kollektivavtal och svenska löner för utländska byggnadsarbetare i samband med det lettiska företaget Lavals skolbygge i Vaxholm 2004.
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den stora och avgörande frågan för många i vårt samhälle är hur den framtida välfärden ska se ut, där är jobben och tryggheten en grundsten. Välfärd och arbete hör ihop. När människor har ett arbete känner de också trygghet och då skapas förutsättningar för att bygga vidare på den välfärdsmodell som sedan decennier är en del av vårt gemensamma samhällsbygge.
Svenskt Näringsliv vill se ett svagare fack. För att nå det målet förlitar man sig på att högeralliansen agerar till deras förmån. Lägg därtill alliansens orättvisa fördelningspolitik. Efter domen i Arbetsdomstolen lär man applådera. Nu kan man sätta sig på facket.
Den borgerliga synen på arbete, och välfärd, är att misstänkliggöra människor som är arbetslösa. Samtidigt vet vi att allt fler aldrig tas emot på arbetsmarknaden hur mycket de än vill ha ett arbete. Det kan bero på ålder, det kan bero på sjukdom eller handikapp, det kan bero på vilket land du kommer ifrån. Dörrarna är stängda
EG-domstolens beslut i december 2007 slog fast att Byggnads blockad mot det lettiska byggföretaget Laval stred mot EU: s så kallade utstationeringsdirektiv. Det vill säga Byggnads hade inte rätt att blockera företaget för att de inte följde det svenska kollektivavtalet när de var verksamma i Sverige. Nu har en svensk domstol, efter en rad krumbukter, gått på samma linje. Domstolen har ju i ett tidigare utlåtande gett facken rätt vad gäller att svenska kollektivavtal ska gälla på svenska arbetsplatser. Nu har man vänt på klacken.
Svenska avtal ska självfallet gälla på svenska arbetsplatser.
Kollektivavtalen är grundbulten för rättvisa och konkurrensneutrala arbetsplatser. Annars finns risk för social dumping och lägre löner.
Något som kan leda till ytterligare ökade klyftor i vårt samhälle. Det räcker gott med dem vi redan har.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) har sagt sig vilja slå vakt om den svenska modellen. Han anser att det i första hand är parterna på arbetsmarknaden som helst i konsensus ska lägga fast det fortsatta arbetet för att hitta de nya formerna för en till EG-rätten mer anpassad arbetsrätt. Nu tycks dessa åsikter hamnat i papperskorgen.
Risken är nu uppenbar att vi kommer att gå mot tuffare tider på svensk arbetsmarknad, där den samlade fackföreningsrörelsen fortsatt kommer att hävda kollektivavtalen medan arbetsgivarna kommer att hänvisa till EG-rätten och Arbetsdomstolens dom.
Om nu regelverket i kollektivavtalen skulle ses som alltför inskränkande finns det anledning för parterna på arbetsmarknaden att rätta till de delar som kan uppfattas som föråldrade, men fram till nu har kollektivavtalen visat sig fungera väl. Raseras denna grundbult i den svenska arbetsrätten hamnar vi ett ständigt gungfly, där löntagarna i slutändan blir de stora förlorarna. Så nog behövs ett nytt Saltsjöbadsavtal. Anpassat till 2010-talet, men finns viljan till detta hos Svenskt Näringsliv?