Nu har Annica fått OK hos FK

SJUKFÖRSÄKRINGEN I går blev det känt att Annica Holmquist, som kom att stå i fokus för utförsäkringsdebatten i valrörelsens slutskede, fått sjukpenning beviljad av Försäkringskassan. Men hon är bara en av många som kommit i kläm.

Försäkringskassans uppdrag är att tillämpa det nya regelverk kring sjukförsäkringen som alliansen infört. Ansvaret för att människor som Annica Holmquist kommer i kläm vilar helt och hållet på ansvariga politiker, inte på Försäkringskassan.

Försäkringskassans uppdrag är att tillämpa det nya regelverk kring sjukförsäkringen som alliansen infört. Ansvaret för att människor som Annica Holmquist kommer i kläm vilar helt och hållet på ansvariga politiker, inte på Försäkringskassan.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2010-11-30 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sveriges nye socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har vid ett flertal intervjuer medgett att människor kommit i kläm i reformeringen av det svenska sjukförsäkringssystemet och att människor som varit alltför sjuka för att kunna arbeta överförts till Arbetsförmedlingen efter att ha utförsäkrats ur sjukförsäkringen. Redan innan valet fick Annica Holmquist, som lider av den mycket svåra och smärtsamma sjukdomen Akromegali, beskedet om att hennes avslagna sjukpenning skulle omprövas och att det fanns en lösning på hennes fall. Men lösningen har dröjt och Annicas mycket pressade situation har fått fortgå i månader. Men nu är hennes mardröm över. Myndigheten har omprövat beslutet och funnit att hennes nedsatta arbetsförmåga är permanent.

Problemet är att Annica inte är ett isolerat fall. Det är fler än hon som kommit i kläm. Fallet Annica visar också att den enskilde i hög grad är beroende av att läkarna skriver exakt rätt i sina utlåtanden till Försäkringskassan. Den läkare som skrivit utlåtandet över Annicas sjukdomssituation och arbetsförmåga ska enligt Annica Holmquists dotter ha beskrivit Annicas sjukdomsstatus på samma sätt i det utlåtande som bifogades begäran av omprövning av Försäkringskassans beslut med en skillnad. I det senaste utlåtandet hade han läkaren uttryckligen skrivit att Annica är sjuk "för all överskådlig framtid".
Vid tidigare prövningar har Försäkringskassan konstaterat att alla rehabiliteringsmöjligheter inte varit uttömda, medan myndigheten nu konstaterar att arbetsnedsättningen är permanent.
Annica var lika sjuk vid tidigare prövningar men nu blir bedömningen en annan.
Den enda slutsats man kan dra av detta är att det gäller att sjukskrivande läkare uttrycker sig på rätt sätt. Annars kan du råka illa ut. Detta är långt ifrån den rättsäkerhet man kan kräva att sjukförsäkringssystemet ska leva upp till.

Vid remissbehandlingen inför förändringarna i sjukförsäkringssystemet pekade många remissinstanser på att reformen skulle kunna leda till att många människor utförsäkras utan att kunna få ett arbete på den öppna arbetsmarknaden och att detta skulle tvinga fler människor till kommunernas socialkontor för att de saknade försörjning. Detta skulle i sin tur kunna bidra till att dessa människor skulle komma allt längre från ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

Nu när den nya sjukförsäkringen fått verka fullt ut under en tid kan man se att farhågorna till viss del också besannats. Hittills i år har 1 700 svenskar blivit "nollade", vilket innebär att de inte kan få förnyad sjukskrivning, trots att de efter att ha prövats mot arbetsmarknaden och därefter konstaterats vara för sjuka för att arbeta, eftersom deras sjukpenninggrundande inkomst numera är lika med noll. För dessa människor återstår bara ett alternativ för att klara sitt uppehälle, att söka försörjningsstöd på kommunens socialkontor. De har precis som Annica kommit i kläm när regeringen skruvar åt tumskruvarna. Men till skillnad mot Annica har de inte uppmärksammats av media, och får fortsätta lida i det tysta.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson medger att människor kommit i kläm, men man kan inte med bästa vilja i världen påstå att han skyndar till hjälp. Så långt sträcker sig inte hans medkänsla.
Läs mer om