Nu börjar allvaret
Val. Så här mindre än en månad före valet den 17 september är det klar borgerlig ledning i väljaropinionen. I alla fall om man ska tro den mätning som Synovate Temo gjort. Högeralliansen leder klart när valrörelsen nu styr in på sista varvet, men det är fortfarande en bit kvar till upploppet. Inget kan tas för givet.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Därför är det viktigt för partierna att mobilisera. Trots goda opinionssiffror har högeralliansen haft en besvärlig vecka, där man hattat hit och dit om fastighetsskatten och där de fyra partiledarna haft olika åsikter om allt från skatter till välfärd.
För socialdemokraterna har det i samma mån varit svårt att övertyga tveksamma väljare om den egna politikens förträfflighet. Därför var det med viss förväntan man inväntade det sedan länge aviserade valmanifestet. Ett dokument som knappast gör någon besviken. Innehållet handlar till alla delar om traditionell socialdemokratisk politik med inriktning på välfärds- och trygghetsfrågor.
Därför var det inte överraskande att moderatledaren Fredrik Reinfeldt snabbt trädde ut på banan med en kritik, som avslöjade att de nya moderaterna, det nya arbetarpartiet förstås är ett solitt högerparti.
Huvudpunkten i s-manifestet var inte oväntat en fortsatt satsning på att pressa ner arbetslösheten. Förhoppningen är att arbetslöshetstalen under hösten ska ner till fyra procent. Med tanke på hur utvecklingen varit under sommaren finns goda utsikter att lyckas. Utan att därför ta ut något i förskott.
Så välfärden. Som väntat ska en förbättrad tandvårdsförsäkring sjösättas under den kommande mandatperioden. Det ska inte kosta mer än 200 kronor att göra en tandundersökning. Dyra tandingrepp ska subventioneras. En efterlängtad reform.
Både barnfamiljer och äldre får förbättringar. Dels genom sänkt maxtaxa på dagis med 300 kronor, dels genom att den allmänna avgiftsfria förskolan även ska gälla 3-åringar. En satsning på att bygga 100 000 nya äldreboenden under de närmaste tio åren ska skapa trygghet för många pensionärer som i dag saknar serviceboende.
När det går bra för Sverige vill regeringen, i motsats till högeralliansen, inte försämra utan förbättra för sjuka, förtidspensionärer och arbetslösa. A-kassan ska höjas till motsvarande 7,5 procent av basbeloppet på årsbasis, vilket gör att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs från dagens 730 kronor till cirka 930 kronor om dagen.
I dag är det en majoritet av de arbetslösa som får nöja sig med mellan 50 och 60 procent av sin tidigare lön i a-kasseersättning. Nu får en majoritet de 80 procent som försäkringen utlovar. Högeralliansen mobiliserar nu för att det ska ha det fortsatt sämre. Tablå.
Sammanfattningsvis innehåller inte valmanifestet knappast något spektakulärt utan en politik i samklang med de riktlinjer som lades fast i samband med partikongressen i Malmö i höstas. Nu går man från ord till handling, men som alltid med den brasklappen att den ekonomiska utvecklingen får visa om allt det man vill göra också går att genomföra.
För att välfärdsbygget ska hålla ihop krävs en sund ekonomi. Den ekonomiska lättsinne som högeralliansens hittills visat, där statsministerkandidaten Fredrik Reinfeldt dels lovat att ligga steget före allt vad socialdemokraterna lovar i utbyggd välfärd, dels lovat kraftiga skattesänkningar inger knappast förtroende. Snarare desperation.