Nu blir det tuffare tag
HÖSTBUDGET. Alliansregeringen försämrar för allt fler. Trycket på kommunerna och socialbidragssystemet har blivit allt hårdare. Fler människor hamnar i utanförskap. Detta samtidigt som finansminister Anders Borg avvaktar. Först i samband med höstbudgeten kommer besked om vilken ekonomisk politik regeringen ska använda för att vända den nedåtgående konjunkturen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt håller en låg profil. Ännu har han inte uttalat sig om konjunkturnedgången och tvärstoppet i den svenska tillväxten. De som kommer att drabbas är de redan arbetslösa, de som kommer att bli arbetslösa liksom sjuka och pensionärer.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Självklart ska allt fusk inom a-kassa och socialförsäkringar bekämpas, men det får inte ske på bekostnad av rättstryggheten och ett generellt misstroende mot dem som har svårast i samhället.
Det är ju inte märkligt att barnfamiljer splittras när en arbetslös pappa eller mamma tvingas söka jobb tiotals mil från hemmet. Ett sådant tvång skapar inte rättvisa och strider utan tvekan mot FN:s barnkonvention som Sveriges skrivit under.
Inom sjukvården växer vårdköerna, trots vårdgarantin, medan högeralliansen försöker skapa gräddfiler för dem som kan betala.
Personal på sjukhus runt om i landet upplever att de inte räcker till, en verklighet som regeringspartierna inte verkar ta på fullt allvar i arbetet för sitt systemskifte i smyg, men som många av vårdens kvinnor upplever i vardagen.
Skrapar man vidare på högeralliansens glättiga yta finner man att 10 000-tals svenskar är beroende av socialbidrag för sin försörjning och det har blivit fler sedan a-kassan urholkats.
Många som uppbär socialbidrag är invandrare, som inte ens fått chansen på den svenska arbetsmarknaden. En tredjedel av landets ensamstående kvinnor lever på socialbidrag liksom var femte ungdom mellan 20 och 24 år. Trygghet och välfärd står inte högt i kurs hos högeralliansen.
Just nu tycks hela regeringen stå handfallen. Inte visste vi att det kunde bli en lågkonjunktur, inte visste vi att att så många skulle varslas från sina jobb, inte visste vi att 20 000 människor snart står utan sjukförsäkring och inte visste vi att 500 000 människor skulle lämna a-kassan. Handfallna och föga regeringsdugliga.
Statsminister Fredrik Reinfeldt håller som vanligt tyst. Han sägs lyssna, men på vad är det allt fler som frågar sig.
Jämställdhets- och integrationsfrågorna måste uppgraderas i det socialdemokratiska framtidsprogrammet. Alltför många kvinnor tvingas i dag arbeta deltid, där lönen inte räcker till vardagsutgifterna, när de hellre önskar heltider. Inte minst är det så inom vårdyrkena.
Lönediskriminering är fortfarande en realitet.
Ett modernt samhälle behöver en framåtsyftande skola som bryter upp gamla förlegade metoder och som satsar på att alla ska få en bra grundutbildning som ger valmöjligheter för framtida högre studier eller kvalificerade jobb. Socialdemokratin måste bli tydligare om vägvalet. Lita inte på rottingmajoren Björklunds tveksamma skollösningar.
En öppen och fräsch kunskapsskola är vad som behövs, som tar vara på både elevers och lärares behov av en bra miljö och en bra och trygg arbetsplats. Bort med alla onödiga pekpinnar.
Det regeringen saknar är respekt för människors vardagstillvaro. Visst kan Fredrik Reinfeldt med viss ironi i rösten meddela svenska folket att förändringar gör ont, men när det dessutom för allt fler gör ont i verkliga livet uppfattas Reinfeldt som enbart en cynisk politiker utan känsla för dem som har svårt att få tillvaron att gå ihop.