Norrbotten får hålla i sitt folk

JOBBEN. Den öppna arbetslösheten föll i november till rekordlåga 3,7 procent och de lediga jobben fortsätter att strömma in till arbetsförmedlingarna. Dragkampen om arbetskraften kommer att bli hård och den här gången sitter inte Norrbottningarna på reservbänken. Länet behöver sitt folk.

Piteå2006-12-12 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Förre statsministern Göran Perssons prognos från augusti är infriad. I november föll den öppna arbetslösheten under fyra procent. Att Perssons prognos sågades av den borgerliga alliansen, får ses som självklart. Något annat hade, sett ur deras synvinkel, varit tjänstefel. Att även statliga Konjunkturinstitutet sågade prognosen, till och med skrev upp arbetslösheten, gav det hela en annan tyngd.

KI:s oktoberprognos låg på 20 000 nya jobb. Det blev 53 000. En felräkning på mer än 150 procent! Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, och dess generaldirektör Bo Bylund anklagades i valrörelsens slutskede av den borgerliga alliansen, anförd av en hätsk Maud Olofsson, för att gå socialdemokraternas ärenden och blåsa upp sysselsättningssiffrorna.

Konjunkturinstitutet, KI, anfört av generaldirektör Ingemar Hansson, har aldrig fått vare sig kompetens eller lojalitet ifrågasatt. Hansson är numera statssekreterare hos finansminister
Anders Borg. I dag utgår inte heller någon kritik från den borgerliga alliansen mot Ams sätt att räkna.



De lediga jobben strömmar in. Efterfrågan på arbetskraft är den högsta på många år. Till det mest glädjande hör att arbetslösheten minskar kraftigt bland ungdomar och långtidsarbetslösa. Högkonjunkturen ger jobb, men att så många unga och långtidsarbetslösa har ett arbete att gå till beror till stor del på de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Inte minst plusjobben som nu sysselsätter 20 000 personer.

Trots att arbetsmarknaden ropar efter folk, är det fler än tidigare i Ams-åtgärder. Det visar att den borgerliga regeringens nedrustning av Ams inte bara är galen, den är farlig. Ams måste stå stark, dels för att utbilda de arbetslösa så att de passar arbetsmarknadens behov, dels för att ta fram jobb och sysselsättning åt dem som aldrig kan räkna med en ordinarie anställning på den öppna arbetsmarknaden. Det är en regerings plikt att ta detta samhällsansvar.



Tyvärr är den här regeringen ensidigt intresserad av att öka arbetskraftsutbudet. Till nytta för vem? För Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv så att de kan visa upp höga arbetslöshetssiffror att skrämmas med i löneförhandlingarna? Inte till nytta för medborgarna i alla fall. Det var inte bristen på arbetskraft väljarna ville att en borgerlig allians skulle ta itu med. Det var ju "jobben, jobben, jobben".

Och jobben kommer till dem som arbetsmarknaden efterfrågar. Detta utan att något av regeringen Reinfeldts löften för att kratta manegen åt Svenskt Näringsliv trätt i kraft. Till och med företagarna ser den här regeringen mer som en störande än en stödjande faktor och bävar för att den ska driva upp lönekraven i den stundande gigantiska avtalsrörelsen.

Jobben kommer även till Norrbotten. Ett län som av tradition försörjt södra Sverige med arbetskraft får nu hålla hårt i sitt folk. Men många är sysselsatta i olika ågärder och om inte arbetsmarknaden kan suga upp dem, när Ams utsätts för regeringens stålbad, kommer kön till socialbidrag att växa. Det är en riktigt inhuman politik.

Läs mer om