Nej till ny kärnkraft

Piteå2009-03-19 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Energimyndigheten har i en rapport noterar att en rimlig livsgräns för en kärnkraftsreaktor är omkring 60 år, inte som tidigare 35-40 år, vilket innebär att Oskarshamn 3 inte skulle behöva avvecklas förrän 2045. Tempot på kärnkraftsavvecklingen verkar allt mer anpassas efter elförsörjningsbehovet och utbyggnaden av alternativa energikällor.

Därför måste alternativa energikällor tas fram, och det i allt snabbare takt. Efter några sömniga år tycks det äntligen bli fart på utbyggnaden av vindkraften. Vattenfall och Sveaskog ska investera 20 miljarder kronor i 550 vindkraftverk i södra Sverige. Ett projekt som ska stå klart 2016. I övrigt planeras ytterligare närmare 300 vindkraftverk att byggas de närmaste åren. Målet är att vindkraften ska uppgå till 10 terawattimmar (TWh) el 2015, vilket motsvarar två kärnkraftsaggregat.

Solens strålar ger varje dag jorden 10 000 gånger mer energi än vad vi människor förbrukar. Det borde därför gå att använda sig av förnyelsebara energikällor för att klara av all energiförsörjning.

Men inte stort mer än en tjugondel av människornas energiförbrukning kommer från förnyelsebara energikällor. Mellan 80 och 90 procent kommer från fossila energikällor, i form av olja, kol och naturgas. Kärnkraften svarar för cirka sex procent av energitillförseln.

För Sveriges vidkommande är det ren dumhet att satsa på kärnkraften. Tack vare att vattenkraft och biobränslen redan utgör en så stor andel av vår energiförsörjning samt att vi har en stor potential för såväl utbyggnad av vindkraft och kraftvärme finns ingen anledning att satsa på att bygga några nya kärnkraftverk. Tvärtom kan vårt land gå före för att utveckla förnyelsebara energikällor.

Avregleringen av elmarknaden resulterade inte bara i höjda elpriser och en oligopolliknande företagsstruktur, där tre stora bolag dessutom håvar in jättevinster, utan också i ett sämre säkerhetstänkande.

Spåren av avregleringen av elmarknaden förskräcker på flera sätt. Inte minst i hushållens elkostnader som har mångdubblas. Detta i en verklighet där elbolagen själva sätter normen för kostnaderna och ger sina direktörer miljoner i löner och bonusar, som allt betalas av oss genom våra allt mer penningslukande elräkningar.

På den avreglerade elmarknaden är det ett fåtal aktörer som helt bestämmer takten och som i princip och i samråd fastställer priserna på den så kallade elbörsen i Oslo.

Den konkurrens som det talades så vitt och brett om i samband med avregleringen 1996 existerar inte. Det är hög tid att avregleringens negativa följder undanröjs, men var finns den politiska viljan? Och lägg därtill en borgerlig regering som vill nysatsa på kärnkraften. Att satsa på kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen är som att börja röka för att gå ned i vikt - det är ingen bra idé.

Socialdemokraterna anser att målet för el från förnybara energikällor bör vara 30 TWh fram till 2020. Därtill kommer att vi i Sverige har en stor potential att spara el genom energieffektiviseringar.

Mot den bakgrunden behöver vi ingen ny kärnkraft.

Läs mer om