Nattväktarstat på frammarsch?
VÄLFÄRDENS KÄRNA "En nattväktarstat, eller minimal stat, är inom politisk filosofi ett statsskick där statens uppgift är begränsad till att upprätthålla inre och yttre säkerhet. En tänkt nattväktarstat skulle således ansvara för rättsväsende och försvar, medan övrig verksamhet i landet - utbildning, räddningstjänst, socialtjänst, sjukvård, infrastruktur och så vidare - ombesörjs av medborgarna själva i privat regi". (Wikipedia)
Åt vilket håll vill Anders Borg och Fredrik Reinfeldt driva Sverige? Det är frågan man bör ställa sig när man går till valurnorna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Självklart är det inte en ren nattväktarstat som Moderaterna, och högeralliansen, försöker införa. En sådan inriktning på politiken vore dömd att misslyckas. Hursomhelst präglas den konservativa ideologi, som Moderaterna fortfarande företräder, i grunden i hög grad av grundtankarna kring den minimala staten.
Det moderata talet om "välfärdens kärna" är värt att analysera närmare. Den moderata partiordföranden Fredrik Reinfeldt har varit mycket ovillig att precisera vad han menar när han pratar om att satsa på välfärdens kärna. Inte heller Anders Borg verkar beredd att precisera vad som faller innanför och utanför begreppet. Kan det möjligtvis vara så att de är rädda för att alltför tydliga besked kommer att göra att väljarna får upp ögonen för vad som blir konsekvensen av "den moderata kärnpolitiken" och vänder partiet ryggen.
För en nattväktarliberal politiker är skatt närmast att betrakta som stöld från den enskilde. För en socialdemokrat är skatt ett bidrag från den enskilde till det gemensamma bästa, vad vi i dag kallar välfärd. I nattväktarstaten är privat finansiering lösningen. Det är upp till den enskilde att endera försäkra sig eller betala när man får behov av hjälp. Samhälle influerade av sådan politik har vi sett på skilda håll. Det resulterar i stora klyftor och orättvisor. Detta leder i sin tur till stora sociala spänningar i samhället. Det är inget som är önskvärt.
När man hör Fredrik Reinfeldt angripa socialdemokratin för att vi aldrig velat att den enskilde ska få mer i den egna plånboken så får man onekligen en känsla av att han i grunden delar nattväktarliberalernas syn på skatten som stöld. I förlängningen av hans resonemang ligger självklart att med mer kvar i plånboken kan den enskilde ta mer ansvar för sin egen välfärd. Inget annat än nattväktartankar.
Och visst har den mentala omställning som högern bedrivit lyckats. I dagens samhälle blir det fler som väljer att komplettera det skydd man har via privata försäkringar. Det är ett hot mot vår solidariskt finansierade välfärd. Upplever man att den gemensamma välfärden inte ger det skydd man vill ha så minskar viljan att solidariskt vara med och finansiera systemen. Det är en del av den långsiktiga strategi som högern har. Minska viljan att vara med och systemen kommer så småningom att falla samman.
I söndagens Aftonbladet kunde man läsa om hur hundra kända svenskar tänkte rösta. Bland dem som tänker rösta på Moderaterna så kunde man se många tankar influerade av nattväktarstatens filosofi. "Så länge jag sover tryggt på natten så räcker det för mig." Det är dessa tankar som måste slås tillbaka i detta val, om vi ska kunna skapa ett mer jämlikt samhälle för alla.