När utanförskapet fortsätter att öka
GNISSEL. Utanförskapet och jobblinjen har sedan valet 2006 varit högeralliansens frontfråga. Nu börjar det gnissla. Antalet personer som befinner sig i utanförskap minskar inte längre. Så har det varit de senaste månaderna. Sedan i mars i år har utanförskapet tvärtom ökat med 4 000 personer, en ökning som fortsätter.
Finansminister Anders Borg är inte förvånad över att utanförskapet ökar. Som man bäddat får man ligga.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nu tycks ambitionen vänt och kan bli till ett sänke för den borgerliga regeringens trovärdighet.
Verkligheten är att vi står inför en lågkonjunktur. Allt fler varslas och väntar på arbetslöshet. Hur har alliansen tänkt sig fixa deras trygghet? Ska de gå från hus och hem? Eller är det socialen som gäller för dem som drabbas? Nu när så många lämnat en a-kassa som tidigare fungerade som den omställningsförsäkring den måste vara.
Sven Otto Littorin säger inget. Fredrik Reinfeldt tiger och Maud Olofssons sprudlande talföre har så sakteliga dämpats.
Människors vardag fortsätter trots en handfallen regering, men med större otrygghet. A-kassa och sjukförsäkring har försämrats, den senare från 1 juli. Det är självklart när människor får det sämre och trygga omställningsförsäkringar kraftigt försämras. Andra , som redan har det bra, har däremot fått det bättre.
Det som sparats i a-kassan finansierar med råge borttagandet av förmögenhetsskatten. De som redan har fick lite till medan de som har behov av ett bra försäkringsstöd har drabbats.
När Fredrik Reinfeldt, numer allt mer sällan, pläderar för att han vill återupprätta en gammaldags arbetsmoral av s-märke faller den retoriken platt till marken. Trovärdigheten är låg om ingen efter den korta tid som alliansregeringen regerat. Allt medan 500 000 personer lämnat a-kassan.
Alltför många i vårt land är fortfarande öppet arbetslösa. Sedan må finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin slå sig för bröstet så mycket de orkar.
Långvarig arbetslöshet leder till personliga kriser och ekonomisk otrygghet. Arbetslöshet skapar stress och ohälsa. Hårdare kontroller och sänkta a-kasseersättningar, som den borgerliga alliansen genomfört, har gjort problemen än värre för de som drabbas.
Problemet är allt oftare att de som är utan arbete inte passar för de nya jobb som just nu erbjuds. Avsaknaden av den kompetens som krävs förlänger arbetslösheten.
Inflationen gör dessutom att köpkraften urholkas och att hushållen håller hårdare i plånboken. Nu är det inte bara bensin som blivit dyrare utan allt från el till livsmedel. När vardagsvarorna blir dyrare blir också människor bekymrade.
Prognoserna för den ekonomiska utvecklingen under 2008 pekar på halverad tillväxt och fördubblad inflation. Allt medan finansminister Anders Borg sitter med armarna i kors och avvaktar utvecklingen. För alliansregeringen kan den snabba konjunkturnedgången, parad med ökad inflation bli ett stort problem. Trovärdigheten för den ekonomiska politiken kommer att urholkas.
Fortsatt höga priser, konjunkturnedgång och aktiemarknadens kräftgång påverkar människor och därmed hela ekonomin. I förlängningen kommer som ett brev på posten krav på kompensation i form av högre löner.
En inflation på fyra procent, innebär att årets löneökningar redan är uppätna. Istället för ökad köpkraft står hushållen och stampar på samma fläck. Redan har industrifacken aviserat att de kan komma att kräva omförhandlingar av det tredje avtalsåret.
Risken är att spiralen uppåt för räntan fortsätter. I veckan får vi besked när Riksbanken lämnar sitt nya räntebeslut.