När upploppet närmar sig
OPINIONSLÄGET I vårt mediedominerade och utseendefixerade samhälle är det naturligtvis viktigt hur ett budskap förpackas och levereras. Slagord och rubriker tenderar att ta över och det egentliga innehållet i ett budskap kan därmed hamna i skymundan.
Nu när valet närmar sig i allt snabbare takt ligger Fredrik Reinfeldt och hans regering långt efter den rödgröna alliansen i alla opinionsmätningar, men det kan bli skarpt på upploppet.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Är Fredrik Reinfeldt (M) så trevlig och tv-mässig att det inte spelar någon roll att han vill att sjuka och arbetslösa ska betala skattesänkningar för friska med jobb? Är han så mystrevlig att det inte spelar någon roll att han med sin regering främst sänkt skatterna för att berika dem som redan har?
För att inte tala om katastrofen med förändringarna i a-kassan. Allt färre är försäkrade och får vända sig till kommunernas försörjningsstöd. Ett dråpslag mot både människor och den svenska modellen.
Går allt detta oss förbi när valet i september närmar sig? Knappast. Människor glömmer inte så lätt. Högeralliansen och Reinfeldt hoppas naturligtvis att allt som hittills gjorts snart ska vara glömt och att man kan gå vidare. Men han kommer ständigt bli påmind om sitt svek mot de svaga och utsatta i ett samhälle under snabb förändring, där allt fler känner av utanförskapet.
Man behöver inte granska den nya politiken särskilt noggrant för att inse hur det egentligen ligger till. Moderaterna insåg att det är omöjligt att vinna val i Sverige på det enda budskapet "sänk skatten" så då ändrade man taktik och började värna arbetstagare - det nya arbetarpartiet, som det hette. Det var då det. I dag är det nya arbetarpartiet bara ett vanligt högerparti. Modell Carl Bildt i början på 1990-talet som statsminister eller som när gammelgurun Gösta Bohman ledde partiet. Förpackning är en sak, verkligheten en annan.
Det Socialdemokratiska Sverige innebar i sina bästa stunder en förskjutning av makten från kapital till arbete. Den gjorde att politiken gick före privata ekonomiska intressen och att vi som medborgare i första hand var just medborgare och inte kunder. "Sossefieringen" av samhället blev och var en trygghet i vardagen. För trygga, enligt högern.
Vad ser vi idag? Högeralliansens "avsossefiering"? Högerns våta dröm är en typ av nattväktarstat där politiken i princip har avskaffat sig själv. Där samhällets alla delar är en marknad och där den starkes lag gäller. Den ekonomiska utjämningen och den stora offentliga sektorn som präglat Socialdemokratin står i direkt strid mot den drömmen, nedmontering av den gemensamma välfärden har kommit, om än smygande och inlindad i en besvärjande retorik.
Tydligt är att den borgerliga regeringen påbörjat en realisation av våra gemensamma tillgångar. De kan vi se på hur allt fler kommuner, även S-ledda kommuner, tvingas montera ner välfärden medan Moderatregeringen skyfflar skattesänkningar över på dem som redan har tillräckligt.
Moderaterna har, och det måste erkännas, varit skickliga i sin politiska marknadsföring, men därifrån till trovärdighet har vägen blivit allt mer knölig. Fortfarande ligger högeralliansen på efterkälken i alla de opinionsmätningar vi kan ta del av. Detta trots en opposition, som också är relativt tyst i en rad frågor, men om några veckor, får vi enligt alla källor, klara besked om de rödgrönas ekonomiska politik och därmed kommande välfärdssatsningar. Det är viktigt.
Självklart trots allt är, och det kan Mona Sahlin ta till sig och det vet jag att hon gjort, att det blir stenhårt på upploppet inför den 19 september. Och underskatta aldrig Mona, men inte heller Fredrik och hans blå allians.