När ­tryggheten krackelerar

Under Fredrik Reinfeldts regeringsår har skillnaderna ökat mellan fattig och rik. Den generella tryggheten har slagits sönder. Dessutom mycket medvetet.

Under Fredrik Reinfeldts regeringsår har skillnaderna ökat mellan fattig och rik. Den generella tryggheten har slagits sönder. Dessutom mycket medvetet.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Piteå2014-08-21 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hjälpbehovet i samhället har ökat dramatiskt. Allt fler har svårt att klara den egna försörjningen. Sanningen är att våra trygghetssystem förändrats i grunden under den alltför långa borgerliga regeringsperioden. Nu vill de ha mandat för ytterligare en fyraårsperiod. Låt oss tillsammans stoppa det.

Andelen arbetslösa som inte längre får a-kassa utan istället måste nöja sig med det låga kommunala försörjningsstödet har ökat snabbt de senaste åren. Till exempel är det endast varannan kommunalare som är arbetslös som får sin utkomst från a-kassan. Det är klart en skamfläck när arbetslösa och sjuka också hamnar i fattigdom.

Istället behöver vi en politik där villkoren i a-kassan förbättras liksom ersättningarna i sjukförsäkringen. Men enligt landets statsminister gör a-kassan arbetslösa till slöfockar och sjuka blir tydligen friskare med sämre ersättningar.

När de flesta riksdagspartierna placerat sig i politikens mitt­fåra är det nödvändigt att skillnaderna i budskapen klargörs på ett tydligt sätt. En ideologisk debatt är därför viktig och nödvändig. Inte minst under valrörelsens sista veckor.

Den samlade borgerlighetens skattesänkarpolitik ställs mot den skattefinansierade välfärdspolitik som flertalet medborgare vill slå vakt om.

I den borgerliga retoriken blir allt så mycket bättre om skattenivåerna sänks. Helt utan känsla eller förståelse för att skattepolitiken är det fundament som krävs för att vi ska kunna upprätthålla en rättvis fördelningspolitik.

Med de ökande kostnaderna för olika tjänster inom vård och omsorg drabbas de grupper som redan har den sämsta ekonomin. Det är de som inte har råd att gå till tandläkaren, det är de som måste köpa sina medicin på kredit, det är de som inte har råd att gå till sin husläkare eftersom avgiften är för hög.

När det gäller nya satsningar på vård, omsorg och skola är samstämmigheten stor inom breda grupper i det svenska samhället; ytterligare resurser måste till för att kvalitet och rättvisa ska kunna bibehållas. Inte motsatsen. Om medborgarna själva får bestämma dagordningen för politiken är en rad andra frågor viktigare än skattesänkningar.

Socialdemokraterna har ett tufft jobb framför sig de närmaste veckorna och måste ge tydliga besked om skillnaderna i svensk politik. Det gäller att övertyga om styrkan i ett solidariska samhället.

Otryggheten och klyftorna mellan fattiga och rika får helt enkelt inte fortsätta att växa.

Reinfeldts ”jobbpolitik” har inte fungerat. Hårdare villkor och lägre ersättningsnivåer har inte fått arbetslösa att få nya jobb.

Sjukfrånvaro som bekämpas med utförsäkringar gör att allt fler tvingas leva på ett magert försörjningsstöd.

Inför valet 2010 var Moderaternas budskap det mycket förpliktande: ”I ett rättvist Sverige lämnas ingen utanför”. Facit ser vi nu i ett allt orättvisare Sverige.

Läs mer om