När orättvisorna ökar
SJUKFÖRSÄKRINGEN. I dag ska riksdagen besluta om förändringar i sjukförsäkringen, förändringar som kommer att drabba redan utsatta människor. De ny inskränkningarna i försäkringen kommer att gälla redan från den 1 juli. På så sätt hoppas regeringen Reinfeldt kunna spara ett antal miljarder för att fortsätta sänka skatterna för de redan väl beställda.
Från den 1 juli får vi en otrygg och sämre sjukförsäkring. Något som socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson applåderar. Det som har det svårt ska få det ännu något svårare.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
För den nya sjukpenningsreformen innebär att sjukersättning bara ska utgå i 12 månader med möjlighet till förlängd sjukpenning till 18 månader, men då med lägre ersättning. Detta kallar regeringen för rehabiliteringskedja. Något som innebär att sjukskrivna så snabbt som möjligt måste stå till arbetsmarknadens förfogande. Tydligen helt oavsett sjukdom. Ett grundskott mot svensk välfärdspolitik. Något som regeringen dessutom mörkat.
I den stora, och säkert dyrbara annonskampanj som moderaterna presenterat nu i vår, nämndes inte ett ord om försämringarna i sjukförsäkringen. Är alliansen feg? Vågar man inte berätta vad man gör? Allt medan skattebetalarna med partistödet fick stå för kostnaderna för de många helsides-
annonserna.
Detta sker samtidigt som överskottet för sjukförsäkringen beräknas bli 14 miljarder kronor bara innevarande år. Men ska det sparkas nedåt så ska det göras med besked. Allt medan Svenskt Näringsliv applåderar. Vi har knappast en regering för hela svenska folket. Och lyssnar gör man inte. Fredrik Reinfeldt säger sig åka land och rike runt för att "lyssna". Det är kanske hög tid att skaffa hörapparat.
För högeralliansen gäller tuffare tag för dem som tvingas leva på bidrag och ett samhälle med ett snabbt förvandlingstempo gör att allt fler människor hamnar på efterkälken. Några bra lösningar på hur människors försörjning och trygghet ska lösas när de befinner sig i kris saknas hos alliansregeringen. De ska tydligen skylla sig själva och söka jobb som inte finns.
Arbetslinjen gäller och till varje pris. De många som ramlar mellan stolarna lämnas på efterkälken. En god ekonomisk konjunktur måste ge utdelning till alla, inte till ett fåtal som redan har det bra.
Sjukpenningen är ingen medborgarlön, men de nya tuffa förslag som regeringen föreslår kan tvinga drygt 100 000 personer med tidsbegränsad sjukersättning att gå till socialen för att få försörjningsstöd ( det får inte heta socialbidrag längre). Kostnaderna vältras över från sjukförsäkringen till kommunerna.
Samtidigt kommer siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som räknat på hur alla regelförändringar i skatte- och bidragssystemen påverkat den enskildes inkomster under alliansens första år vid regeringsmakten. De visar att inkomsten för dem som redan har det bra har ökat med 24 procent medan de som befinner sig längst ner på samhällsstegen bara fått 2 procent i höjning om ens det.
Klassamhället har blivit synligare.
Helt klart är att människor med sämre resurser har fått det allt svårare att hävda sig . Vi ser det i arbetslivet, på bostadsmarknaden och nu i den hånfulla och misstänksamma tonen mot dem som tvingas leva på sjukersättning eller a-kassa.
Välfärden krackelerar och inkomstklyftorna ökar. Det är alltför många som ställs vid sidan.
Från den 1 juli får vi en otrygg och sämre sjukförsäkring. Något som socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson applåderar. Det som har det svårt ska få det ännu något svårare.