När kommer löntagarnas tur?

LÖNER. Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster vill bromsa löneökningarna. Inte för företagens verkställande direktörer och styrelseordföranden. Önskemålet avser de kollektivanställda.

Piteå2006-03-23 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Inte lönesänkningar, men långsammare löneökningar är hälsningen till arbetare och tjänstemän från Svenskt Näringsliv. För direktörerna gäller andra regler. Flera av de tyngsta vd:arna på Stockholmsbörsen fick mycket kraftiga lönelyft i fjol, visar TT:s genomgång. Löneligan toppades då av Tom McKillop, Astra Zeneca, som höjt sin lön plus bonus från 18,8 miljoner kronor till 30,5 miljoner kronor. Ett lönelyft på närmare 63 procent.

Listan var långt ifrån komplett. Där saknades majoriteten av de största börsbolagens verkställande direktörer, exempelvis Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg.

Han tjänade 22 miljoner kronor 2004 och lönen från 2005 lär föra honom direkt in på toppen av toppen.

En annan som saknas på TT:s lista är Securitas vd Thomas Berglund. Hans fjolårslön är numera känd. Den uppgick till 17,9 miljoner kronor, en höjning med 48 procent. Lönerna för de sex övriga personerna i koncernledningen steg med 38 procent och de tjänade i snitt 11 miljoner kronor vardera. Säkerhetsjättens rekord i värdetransportrån har i alla fall inte drabbat företagsledningen. I SVT:s Uppdrag granskning klagade däremot anställda över farlig arbetsmiljö och bristande investeringar i säkerhet.



Efter alla debatter och granskande reportage väntas toppchefernas lönelyft, bonusprogram, aktieutdelningar och framtida verksamhet och vinstförmåga bli de stora frågorna på vårens bolagsstämmor. Det ska bli intressant att se vad som kommer ut av den debatten, men en gissning är att den inte blir alltför högljudd och besvärande. Wallenbergfamiljens maktbolag Investors stämma på tisdagen tydde på det. Här var det snarare fråga om att sjösätta nya bonusprogram och höja redan mycket höga löner och styrelsearvoden.

Ordföranden Jacob Wallenberg gjorde snabbt klart att "eftertraktade styrelseledamöter ställer krav på konkurrenskraftiga arvoden" (själv är han även vice ordförande i Atlas Copco, SAS och SEB, ledamot i ABB och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse) och att "skickliga företagsledare är avgörande för ett företags överlevnad och framtid" och, underförstått, det kostar. Citaten hämtade från tidningen Dagens Industri. Enligt Näringsliv 24 plockade topparna i Investor ut ersättningar på 40 miljoner kronor förra året. Av den summan fick Marcus Wallenberg 14,7 miljoner kronor och Peter Wallenberg 10,4 miljoner kronor för åtta månaders vd-arbete.



Vad är det då som gör att företagen går så bra? Är det de skickliga företagsledarna? Nej, investmentbanken Morgan Stanley har andra förklaringar. Det är det globala konjunkturuppsvinget, den försvagade svenska kronan som gör exportföretagens produkter billiga i utlandet och regeringens ekonomiska stimulans till hushållen, främst till barnfamiljerna. "Mot den bakgrunden är det inte konstigt att svenska företag går bra. Det hade varit en större nyhet om de lämnat dåliga rapporter", konstaterar Morgan Stanley.

Till detta kommer att det produceras väsentligt mer per anställd än tidigare, utan att lönerna alls ökat i samma takt. De anställda har varken kompenserats för den ökade produktionen eller den svaga kronkursen. Toppgarnityret har berikat sig, men i övrigt har företagen kommit billigt undan. I det läget är det svårt att förstå signalerna från Svenskt Näringsliv om långsammare löneökningar för arbetare och tjänstemän.

Läs mer om