Piteå älvdals sjukhus förefaller ha minsta resurserna för koloskopi. Väntetiden är, enligt "Väntetider i vården", 9-13 veckor för remisser med låg prioritet och så många som 82 patienter köar. Av dem har 46 väntat längre än tre månader. Maximala väntetiden gäller självklart inte patienter med alarmerande symtom på tumörer. Något jag aldrig har påstått.
Stämmer siffrorna för Piteå är det hur som helst allvarligt.Vikten av en gemensam remisscentral för sjukhusen i Norrbotten framstår som än större. Det är mest rättvist och på det sättet utnyttjas sjukvårdens resurser på bästa sätt. Rimligtvis. Personalen vid Piteå älvdals sjukhus behöver inte känna sig kränkt. Den gör säkert sitt allra bästa och följer de rutiner ansvariga på sjukhuset lagt upp.
Väntetider var det enda i ledaren som berörde sjukhuset i Piteå. Allt i övrigt handlade om Sunderby sjukhus. Det hade kanske varit lämpligt att låta ansvariga där kommentera min medicinska okunskap.
Nåväl. Tarmcancerteamet och det prisade bröstcancerteamet må vara olika team, men samma läkare ingår i båda. Det vet jag av personlig erfarenhet. Tjocktarmscancer är den vanligast enskilda cancerform som drabbar både män och kvinnor. I ledaren har jag använt begreppet "tjocktarmscancer" istället för "rektalcancer" som hade varit det absolut rätta. Det är dock ingenting som förändrar huvudbudskapet i ledaren. Sunderbyn visar goda resultat och det är det väsentliga.
I Cancerfondens rapport finns en specialgranskning av rektalcancer, som vi väl ändå för enkelhetens skull kan benämna ändtarmscancer. Där kommer Sunderbyns sjukhus mycket väl ut enligt de mätfaktorer styrgruppen använt sig av. Sunderbyn är det enda norrbottniska sjukhus som finns med i statistiken. Anledningen är att det antingen gjorts för få operationer vid de andra sjukhusen under mätperioden eller att inget annat sjukhus längre opererar ändtarmscancer. I Piteå opererades ändtarmscancer åtminstone till och med 2004.
Sunderbyns goda resultat var, för mig som Pitebo, en positiv och glädjande nyhet som jag ville dela med mig av till läsarna inom Pite älvdal. Det är på sjukhuset i Sunderbyn vi i första hand får behandling för vår tarmcancer oavsett den sitter i ändtarmen, tjocktarmen eller någonstans mitt emellan.
Ledaren har av någon anledning inte fallit Jörgen Sigurd i smaken. Genom att fokusera på, i sammanhanget, ovidkommande saker och pådyvla mig påståenden jag inte gjort, vill han misstänkliggöra budskapet. Jag förstår inte varför.
I cancerrapporten framhålls vikten av förebyggande arbete, tidig diagnos, samordning av kunskaper och utarbetande av vårdplaner. Det klara sambandet mellan antalet operationer och resultatet framhålls. Ju fler operationer, desto bättre resultat. Karlskoga lasarett hamnar på jumboplats i statistiken över ändtarmscancer. En förklaring till det är att operationerna är utspridda på flera lasarett. Centralisering pågår för att förbättra resultatet.
Så till förtroendefrågan. Läkare begår också fel och misstag med mer eller mindre allvarliga konsekvenser för patienten. Ibland livslångt lidande. Ibland döden. Vi måste ändå ha förtroende för läkarna.
Kliv ner från den upphöjda positionen och visa en smula ödmjukhet.
Vårddebatten i Piteå kan inte vara förbehållen en viss krets med vissa åsikter som, genom att inkompetensförklara, stänger andra ute. I den här saken har jag dock inte mer att tillägga.