– Förutsättningarna för att delta i samtalet har förändrats och många upplever ett hårdare samtals- och debattklimat.
Det skriver kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en debattartikel i Aftonbladet. Hon presenterar en serie förslag för att minska utsattheten för hot och hat i det offentliga samtalet. En rad myndigheter och institutioner får i uppdrag att utarbeta riktlinjer. Exempelvis får Konstnärsnämndens i uppdrag att ge stöd till utsatta konstnärer.
Det straffrättsliga skyddet för den personliga integriteten stärks och moderniseras. Regeringen kommer att utreda möjligheten till ett förstärkt straffrättsligt skydd för förtroendevalda. Tre av tio förtroendevalda har utsatts för trakasserier, hot eller våld. Siffrorna är lika alarmerande för journalister och Bah Kuhnke uppmärksammar särskilt frilansare och medarbetare vid små redaktioner.
Ingen, allra minst ministern själv, tror att det här paketet i ett slag löser alla problem. Men för första gången tas ett samlat grepp för att värna det öppna samtalet. Det skulle överraska om förslagen leder till något motstånd i riksdagen.
Är det så konstigt att det är ett kärvare klimat i det offentliga samtalet? USA:s president Donald Trump ogillar journalister som inte går i hans ledband. Rysslands ledare Vladimir Putin tycks ha samma grundinställning som den amerikanska kollegan och många debattörer och journalister i landet lever farligt. Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan har rekord då det gäller att fängsla journalister och många andra yrkesgrupper löper också risk att drabbas av avsked och rättegångar.
Även i EU-länderna Polen och Ungern kan man notera att regimerna visar brist på respekt för det öppna samtalet. Det handlar om en utveckling i auktoritär riktning och det hela blir speciellt allvarligt när det i många länder sker en politisering av domstolar. Rättsapparaten används för att klämma dit politiska meningsmotståndare.
Ibland får internet skulden för en vildsint debatt och kränkande omdömen. Det finns förvisso skräckexempel från nätet. Men långt före internet förekom det olustiga personkampanjer och direkta lögner. Olof Palme blev värst utsatt och han verkade före den första uppkopplingen. Även Karl Staaff, som var liberal ledare 1907-15, förföljdes för sin rösträttskamp. Det tillverkades askkoppar med Staaffs bild, där rösträttsmotståndare kunde trycka ned cigarren.
Det är intressant att Storbritanniens konservativa regeringschef Theresa May kräver att det träffas internationella avtal för att reglera internettrafiken. Syftet är framför allt att komma åt terrorister men skulle också påverka samtalet på nätet. Vet man att säkerhetspolisen avlyssnar ett hotellrum blir man med ens försiktigare med orden.
Det är bra förslag från kulturministern. Men det krävs hög beredskap för att sätta in fler åtgärder om det är nödvändigt för att värna det demokratiska samtalet.