Myran lär oss förstå fotboll

Piteå2006-06-14 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vad beror det egentligen på att fotboll är så populärt? Det är egentligen ganska makabert att vi ödslar tid på att glo på några svettiga karlar som springer efter en läderkula. Dessutom håller idrottandet liv i nationalismen, en föreställning som annars kommit att bli allt mindre intressant. För att begripa varför vi bränner timtals av ett kort liv på att kolla fotboll behöver vi ta ett steg tillbaka och konstatera att det inte är vi människor som valt fotbollen, utan fotbollen som valt oss.



Det finns en passage i Daniel Dennets bok - "Breaking the Spell: Religion as a Natural Phenomenon" - som kan vara en nyckel till att förstå fotbollens centrala roll.

Dennet hävdar att våra traditioner och vanor, ideer och föreställningar, ska behandlas som vilket naturfenomen som helst. Framförallt är det religion som Dennet sysslar med, men jag tror det gäller för fotboll också. Dennet beskriver som illustration ett naturfenomen: En myra envisas med att klättra uppför ett grässtrå, faller ner och klättrar upp igen. Gång på gång upprepas denna procedur.



Varför? kan vi fråga oss. Vad i evolutionens namn har gjort myran så korkad att den sitter på ett vajande grässtrå och bligar förväntansfullt mot himmelen?

Svaret är att det inte är myran själv som bestämmer dess handlande, utan en parasit, Dicrocelium dendriticum, som tagit sig in i myrhjärnan. Parasiten behöver ätas upp av ett får eller en kossa för att kunna reproducera sig i matsmältningssystemet. Det handlar inte om myrans överlevnad utan parasitens.



Daniel Dennet säger, att vi människor också kan få fixa ideer i våra hjärnor, som givet vissa gynnsamma omständigheter kan blomma ut. Ideer använder oss för att överleva. Vi är instrument för att de skall kunna reproducera sig.

Religionen är som det främsta exemplet. Men jag tror det gäller för fotboll också. Fotbollsmanin är ett slags virus som använder oss människor som värddjur.

Vad är det då för ide med fotbollen som gör att den överlever? Till att börja med är den halvt anpassad till tv, som i dag är bestämmande för vad som blir verkligt och vad som är overkligt.

Det mediala formspråket bestämmer det politiska relevanta. Bara den som klarar tv-mediet kan bli talesperson för en maktgrupp.

Bandy blir aldrig något därför att bollen är för liten. Ishockey är alltid lite bättre eftersom det är snabbare. Orientering, som är den enda riktigt krävande idrotten vid sidan om boxning och maraton, kan aldrig bli stor därför att den inte går att bildöverföra.



Fotboll har dessutom fördelen att den kan utövas i stort sett när som helst, och var som helst av i stort sett vem som helst. En läderkula (eller i värsta fall en tomburk) och några tröjor som målstolpar är allt som behövs. Fotboll är också en lagsport, där det oegennyttiga passningsspelet kombineras med enskilda bravurnummer.

Inom ett lag finns möjlighet att växla mellan rollerna, att vandra vägen från den utsatta målvaktspositionen till den hetsiga anfallaren, som står vid motståndarnas yttersta linje och väntar i fjorton minuter på den förlösande passningen.



Fotboll har överlevt - och slungat sig längst upp på den upplevelseindustriella förädlingskedjan - därför att den har en mångfald av egenskaper som gör att människor uppskattar den.
Läs mer om