Munkavle på offentligheten

Piteå2006-07-20 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 En tystnad har utbrett sig på våra offentliga arbetsplatser. Människor vågar inte längre framföra sina meningar.

Risken är för stor att förlora jobbet, omplaceras eller mobbas. Det är därför vi ibland ser anställda med papperspåsar trädda över huvudet när de vill uttrycka kritik mot hur en verksamhet sköts. Man vill kritisera, men vågar inte göra det öppet.



I dag verkar det vara ett helt naturligt tillvägagångssätt för arbetsgivare inom kommuner och landsting att kräva lojalitet innebärande tystnad av sina anställda. I dag finns det till och de som kräver en sådan lojalitetsförklaring av sina anställda, att vara lojal betyder i detta fall att det är förbjudet att kritisera arbetsgivaren och ifrågasätta beslut offentligt. En sådan ordning innebär i förlängningen godtycke och att både yttrandefriheten och meddelarfrihet urholkas.

Undersökningar har visat att speciellt äldre anställda är rädda för att förlora jobben om de framföra "fel" åsikter. Hellre håller man tyst om oegentligheter än kritiserar och säger ifrån. Tystnadens konformism breder därför ut sig.



Yttrandefriheten är lagskyddad. Yttrandefriheten borde därför gå före lojalitetskrav i stat, landsting och kommuner. Men det går tydligen att kringgå lagen. Den blir aldrig verkningsfull om den offentliga arbetsgivaren genom påtryckningar och allehanda anställningskontrakt gör allt för att neutralisera den.

I grunden är detta en fara för demokratin. All offentlig verksamhet bygger på våra gemensamma ansträngningar och bekostas av skatteintäkter. Det är medborgarna som ska utöva ansvaret, inte en mellanchef i den kommunala eller landstingskommunala hierarkin.



Påtryckningarna mot människor som vågar säga sin mening blir dessutom allt mer sofistikerade. Ofta kommer de förtäckta eller öppna hoten mellan fyra ögon, då står ord mot ord när en incident förs vidare till facket eller arbetskamrater.

Ibland brukar de hänvisas till okunskap och dålig utbildning när chefer bär sig åt som de gör. Uppmärksamheten mot påtryckningar av det här slaget tydliggörs dessutom allt oftare. JO-anmälningarna har ökat dramatiskt. I dag kan därför ingen hävda att de är okunniga om rätten till yttrandefrihet, att de inte visste.



Det värsta är att den här arrogansen har en tendens att smitta av sig på andra rättighetsområden. Redan finns flera exempel på hur det grundlagsfästa meddelarskyddet ifrågasätts av offentliga arbetsgivare. Det finns exempel arbetsgivare som försökt ta reda på vem som läckt uppgifter i en känslig fråga till media. En efterforskning som är förbjuden enligt lag.

Ett demokratiskt samhälle måste bygga på öppenhet. På så sätt kan vi motverka maktmissbruk, korruption och
allehanda mygel. En arbetsplats med högt i tak, med ett givande och tagande, är utvecklande. Motsatsen skapar rädsla och förtryck och en miljö utan kreativitet och framtidstro.