Mugabe släpper inte taget
REGERINGSVAL. Valet i Zimbabwe är på pappret genomfört. Oppositionen säger sig ha vunnit valet. Nu är det inte så enkelt. Allt talar för att valet riggats in till den sista valurnan för att ge Robert Mugabe valsegern. Sammanräkningen av valresultatet går därför i snigelfart. Mugabe försöker bita sig kvar vid makten genom valfusk.
Den 84-årige Robert Mugabe biter sig fast vid makten i Zimbabwe. Även om valet inte är färdigräknat rapporteras om olika former av valfusk. Dels på grund av en valrörelse med riggning och allehanda fusk, dels på grund av en konstitution som gynnar Mugabe.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den 84-årige Robert Mugabe har styrt Zimbabwe sedan befrielsen 1980. Då hyllades han som en av Afrikas stora ledare. Sverige tillhörde de länder som snabbt gav ett omfattande ekonomiskt bistånd till den nya staten. Förhoppningarna ställdes till att Zimbabwe skulle bli ett demokratiskt föredöme för hela den afrikanska kontinenten.
Med åren har dock Mugabes maktfullkomlighet nått bisarra former. Han och hans närmaste lever ett liv i lyx och överflöd medan större delen av Zimbabwes befolkning dels saknar arbete, dels hopp om en framtid som skulle kunna förändra dagens allt svårare livsbetingelser till det bättre.
Allt beroende på en regim som med åren blivit allt mer korrupt och oberäknelig. Nepotismen är utbredd liksom misstänksamhet och förföljelse av dem som vågar stå upp mot Mugabes regim. Till detta ska läggas att Mugabe, enligt den författning han själv genomdrivit, har att på egen hand utse 30 av parlamentets 150 ledamöter.
Inflationen uppgår i dag till 100 000 procent. Budgetunderskottet är galopperande. Arbetslösheten har nått osannolika 80 procent. I dag måste Zimbabwe köpa olja och elektricitet med kontanta pengar. Några krediter ges inte längre. Inte ens från den goda grannen Sydafrika.
Dessutom genomförde Mugabe en sanslös jordreform, som i sak var riktig, men i praktiken innebar att presidentens stödtrupper fick överta den jord som frigjordes. Konsekvenserna av detta, förutom att den livsnödvändiga jordbruksexporten gick i stå, var att Zimbabwe snabbt blev bankrutt. En kollaps som påverkar hela södra Afrika.
Det ligger fortfarande i Robert Mugabes händer om utvecklingen i landet ska komma in i något så när normala banor. De flesta bedömare tvivlar på att så kommer att ske.
Mugabe tycks inte kunna uthärda tanken att han en dag tvingas lämna ifrån sig makten. Därför satsar han all sitt återstående maktinnehav på att splittra det egna landet. Det gör han med gamla beprövade metoder; genom att söndra och skrämma och därmed skapa utrymme för den egna maktpositionen.
Allt såg så bra ut när Mugabe hade kämpat ner Ian Smiths vita rasistregim. Genom åren har dock han utvecklats till en despot av klassiskt märke. Oppositionen förföljs. All opposition beskrivs som rasistisk eller kolonialistisk.
Konsekvenserna av detta, förutom att den livsnödvändiga jordbruksexporten raserats, är att Zimbabwe i princip är bankrutt. De enda som berikats är Robert Mugabe och hans närmaste anhängare.
Det finns ändå ett ljust i tunneln. Om det nu blir ytterligare en fuskvalseger för Robert Mugabe så är det sannolikt den sista, om inte annat så av åldersskäl, men när han en dag lämnar det jordiska är det från ett ekonomiskt och politiskt moraliskt förött land.