Mona satsar på jobben
Fler jobb står överst på Socialdemokraternas valmanifest - Vägval 2010. Mona Sahlin var också tydlig när manifestet presenterades. Alternativet i svensk politik står mellan en borgerlig politik som ökar klassklyftorna och en politik för jämställdhet och rättvisa.
Vi vill ha fler jobb, inte ökande klyftor var Mona Sahlins budskap när det Socialdemokratiska partiets val manifestet presenterades i går, fredag.
Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Till detta ska läggas att det funnits en borgerlig kampanj, om inte öppen, om att mosa Mona. Något som trots olika påhopp inte berör Mona Sahlin särskilt mycket. I alla fall i samtal med henne. Det är politiken det handlar om.
Mediedrev har hon redan upplevt, och hon känner sig inte särskilt påhoppad. Det tillhör vår öppna demokrati att partiledare får sina törnar. Det gäller bara att klara påhoppen och jobba vidare. Något Mona Sahlin gör och har gjort. Dessutom med gott humör. För detta borde hon ha mer kredit i välja opinionen. Hon gör ett envist bra jobb.
Det verkar som att vissa borgerliga politiker, och dess sympatisörer, är nervösa inför valet, men spela då med öppna kort i stället för smygskytte. Alla vet vad budskapet om Mosa Mona kommer ifrån. Det är en moderatledd smygrörelse. För de som hittills avslöjats som avsändare för de flesta av attackerna är moderater.
Sedan finns det en politisk verklighet, som inte har med personen Mona att göra, och den handlar om: Jobben, rättvisa och trygghet. Och om en rödgrön satsning på 12 miljarder i välfärden i kommuner och landsting istället för rut-bidrag för lågavlönade kvinnor. En satsning på sjukvård och äldrevård och fler anställda inom omsorgsjobben istället för rutbidrag till redan välbeställda.
Socialdemokraterna har under det senaste decenniet gått från ett parti med nära 40 procent av rösterna till att i de senaste opinionsmätningarna ligga kring 30 procent. Just nu är Moderaterna det största partiet. Så nu gäller det att återta den väljaropinion man förlorat.
Under tiden har den moderatledda regeringen jobbat på med sitt systemskifte. Frihet från den gemensamma välfärden är vad som torgförs. Istället vill man se ett samhälle, där den som har möjligheterna och de ekonomiska resurserna ska ha försteg före den som har svårare att hävda sig. Rättvisa har hos de nya Moderaterna, eller det enda arbetarpartiet, som man numer vill kalla sig, blivit en undantagsfråga. Devalverats för att tala det språk som högerns sympatisörer förstår sig på. Pengar och åter pengar.
Så visst finns det mycket att göra för Mona Sahlin och de rödgröna.
Och hon har alldeles rätt i att en radikal socialdemokrati alltid måste vara i opposition mot orättvisor var de än finns. Nu är det upp till bevis.
Mona Sahlin är inte särdeles politiskt originell eller annorlunda.
Däremot har hon alltid varit rak och okomplicerad i sin samvaro både med media och med Göran Hägglunds "vanliga" folk. Hon har varit vanligt lagom och därför så Socialdemokratisk. Hon har väckt känslor, men samtidigt upplevts som en person att lita på. Det ska hon, och de rödgröna, bygga på. Detta utan inte fastna i opinionsmätningarnas träsk.
Det är den 19 september som blir den enda riktiga opinionsmätningen.
Det gäller att jobba, jobba och jobba för att vinna ett val som sannolikt avgörs på marginalen. På samma sätt som 2006.