Moderatledaren agnar kroken

gemensam plattform Moderatledaren Fredrik Reinfeldt föreslog för några dagar sedan att allianspartierna ska utarbeta en gemensam plattform. Meningen är att "gemensamma bärande värderingar, principer och ideologiska tankegods" ska rymmas där.

Moderatledarens inbjudan till övriga borgerliga partier är ett försök att behålla initiativet i alliansen.

Moderatledarens inbjudan till övriga borgerliga partier är ett försök att behålla initiativet i alliansen.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Piteå2012-08-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Planen är listig. Om fyra partier enas om gemensamma skrivningar, spelar då det så stor roll om man röstar på Moderaterna eller Kristdemokraterna? Och om man ska stödja försöken att skapa en borgerlig regering, då är det ju säkrast att rösta på ett parti som garanterat inte åker ur riksdagen. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna står farligt nära kanten till avgrunden och skulle därför ratas av många allmänborgerliga väljare.

Det var därför väntat att KD-ledaren Göran Hägglund skulle avvisa Reinfeldts idé.

-När det gäller idéerna och värderingarna så har jag inget intresse av en sådan aktivitet. Det är något som partierna själva står för.

De båda krispartierna i regeringen, C och KD, måste profilera sig för att undvika respass från riksdagen. Men det är en svår uppgift när man samtidigt måste ta hänsyn till den gemensamma regeringspolitiken. Alltför vågade utspel kan hota alliansens existens. Men bristande profilering kan hota de två partiernas framtid i riksdagen.

Ända sedan valrörelsen 2006 har småpartierna i regeringen låtit Moderaterna dominera den politiska processen. Särarterna har tonats ned och istället har man satsat på att betona enigheten. Det är priset för det man nu får betala, i opinionssiffror under fyra procent och i usla förtroendesiffror.

Samtidigt spelar Reinfeldt högt när han lägger att förslag som skulle försvåra tillvaron för de borgerliga småpartierna. Om något av de fyra allianspartierna inte får några riksdagsmandat i valet 2014 (eller ett fåtal mandat i några valkretsar) är chansen liten för de borgerliga att få stanna i Rosenbad.

Det ska bli intressant att följa de borgerligas inre liv. Hur lockar man väljare till det egna partiet utan att knäcka regeringen? Vad gör Göran Hägglund och Annie Lööf när Anders Borg stampar med foten?

Något gemensamt valmanifest är inte heller att vänta från oppositionen. Försöket 2010 blev inte framgångsrikt; Socialdemokraterna noterades för ett rekordlågt valresultat. Kanske man skriver ihop sig i vissa frågor men det blir inget rödgrönt regeringsprogram. Det innebär att valresultatet får styra vad det blir för regering och vilka partier som ska ingå i den. I Norge har Arbeiderpartiet haft ett framgångsrikt samarbete med Vänsterpartiets systerparti Sosialistisk Venstreparti. Det är kanske dags att satsa på en liknande lösning i Sverige. Även Miljöpartiet är aktuellt för statsrådsposter, om mandaten nu räcker för att bilda en rödgrön regering.

Valet 2014 kan alltså sluta med att en del partier försvinner ur riksdagen och att andra får göra entré i Rosenbad. Och inget talar för att väljarna får ta ställning till två regeringsprogram. Det hela kokas ned till en fråga: ska Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt bli statsminister?