Missbrukat mirakelmedel

MEDICIN. Penicillinet gav människan möjlighet att överleva tidigare dödliga sjukdomar. En mirakelkur som är på god väg att slösas bort. Människor dör redan i förtid och den korta framtidsprognosen är skrämmande.

Missbruket av antibiotika hotar bokstavligt talat livet på mänskligheten. Om tio år kan ingrepp, som höftledsoperationer inte att vara möjliga, därför att bakterier i såren ger infektioner som inte går att stoppa. (Arkivbild)

Missbruket av antibiotika hotar bokstavligt talat livet på mänskligheten. Om tio år kan ingrepp, som höftledsoperationer inte att vara möjliga, därför att bakterier i såren ger infektioner som inte går att stoppa. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2009-05-28 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Måndagen den 25 maj startade Dagens Nyheter serien "Bakterierna slår tillbaka". Filmatiserad skulle den bli en riktig rysare. Dessvärre troligen utan lyckligt slut. Det här är inte fiction. Det är en pågående, smygande verklighet och som sådan bekymrar den inte allmänheten, och dessvärre inte heller läkare, särskilt mycket. Åtminstone fram till nu. DN-reportrarna Anna Bodin och Anna Bratt kan ha lyckats ändra på det.
När antibiotika sätts in mot infektioner och träffar rätt är effekten fantastisk. Det vet exempelvis den som drabbats av lunginflammation eller av en svår urinvägsinfektion. Det är rena miraklet. Tyvärr har läkarna under många år varit alltför generösa med förskrivningen av detta mirakelmedel. Ersättningssystemet till de skattefinansierade privata läkarmottagningarna pekas ut som pådrivande faktor.

Gunnar Kahlmeter, överläkare och ordförande i Europeiska kommitten för antibiotikafrågor, intervjuad i DN, målar upp en skrämmande bild av en framtida sjukvård utan fungerande antibiotika. Och den framtiden är inte långt borta. Redan nu dör människor i Sverige i sjukdomar som tidigare var enkla att behandla.
Om tio år kommer det inte att vara möjligt att göra ingrepp som i dag är rutin. Exempelvis höft- och knäledsoperationer, hjärt- och kärloperationer, organtransplantationer. Om tjugo år är risken stor att folk dör i blodförgiftning, kvinnor dör i barnsäng och barnadödligheten ökar. Medellivslängden kommer inte längre att öka, inte ens att stå still, den kommer att sjunka med tio år.

Nya riktlinjer för hur läkemedlet ska användas finns, men av DN: s artikelserie att döma är efterlevnaden usel, åtminstone bland privata läkarmottagningar. Nio av tio skrev ut antibiotika till två fullt friska reportrar som påstod sig ha bihåleinflammation. Högst ytliga undersökningar, inga prover. Läkarna gick på vad patienten sa.
Läkarbesöket var över på några minuter, men det inbringade mottagningen 485 kronor. Och där, just i ersättningsmodellen för fritt vårdval, Stockholms moderata landstingsråd Filippa Reinfeldts skapelse, ligger en farlig drivkraft. Ju fler läkarbesök, desto mer pengar till mottagningen. Då blir patienter med snuva eller påhittad bihåleinflammation värdefulla patienter.

Att reportrarna valt att granska just privata läkare i Stockholm torde ha sin grund i att Vaxholm, Lidingö och Stockholms innerstad toppar listan över konsumtionen av antibiotika, att där finns många privata läkarmottagningar och att förskrivningen av antibiotika ökat sedan Vårdval Stockholm infördes.
Socialdemokraterna kräver att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur det "fria vårdvalet" påverkat förskrivningen av antibiotika. Det borde inte stanna där. En vårdmodell som prioriterar kvantitet före kvalitet är inte bra varken för läkarna eller patienterna.

Att få stopp på missbruket av antibiotika är absolut av nöden, för någon ny, vassare finns inte i sikte, säger Gunnar Kahlmeter och gör samtidigt det krassa konstaterandet att läkemedelsföretagen knappast är intresserade av att ta fram nya läkemedel som myndigheterna inför restriktioner på. De heliga marknadskrafterna styr också över hälsa och ohälsa, över liv och död.
En gång ägde svenska staten ett eget fint läkemedelsföretag, Pharmacia, med 7 000 anställda, varav 1 700 forskare. Pharmacia såldes ut 1994, bolaget var då större än Astra på forskning och utveckling.
Med ett statligt läkemedelsbolag hade en klok regering och riksdag kunnat verka för att nya livräddande vacciner och antibiotika utvecklats. En klok regering och riksdag som, i motsats till den fria marknadens penningkramare, inte stirrat sig blind på vinstmarginaler.
Läs mer om