"Minskad ohälsa" en statistisk konstart
STATISTIK. Sverige har halverat sjuktalen och bättre ska det bli. Betyder det att svenskarna blivit ett friskare folk, eller har de bara försvunnit ur statistiken? Det senare tycks vara vad som gäller.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson prisar sjunkande ohälsotal, men vart har de sjuka tagit vägen? På jobbet är dom i alla fall inte, enligt Dagens Arbetes kartläggning.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vad har då hänt med alla dem som varit sjuka? Svenskar i allmänhet och Arjeplogsbor i synnerhet. Tidningen Dagens Arbete har tagit reda på det. En intressant läsning som visar att statistik är en sak, verklighet en annan. Tidningen har kartlagt de sjukskrivnas nya liv och det visar sig att bara sju procent eller en av femton har gått tillbaka till arbete.
En "tillfrisknad" av femton arbetar! Inte mycket att yvas över. Nästan hundra procent finns således kvar i det så kallade utanförskapet. Den där platsen där alla icke-arbetande befinner sig, enligt regeringen Reinfeldts kriterier för att befinna sig utanför samhället. Andra kan se utanförskapet som ett innanförskap där de omfamnas av de allmänna välfärdssystemet.
Tre av fyra som fallit ur statistiken är fortfarande kvar i ersättningssystemen, men nu på deltid, ofta kombinerad med a-kassa, och en tredjedel av dem som hade sjukpenning har helt enkelt förtidspensionerats och därmed försvunnit ur statistiken och hyfsat siffrorna.
Just att Försäkringskassan snabbat upp handläggning och beslut om förtidspension är främsta förklaringen till Arjeplogbornas "förbättrade hälsa". Det anser, enligt tidningen, både kommunalrådet och distriktsläkaren Bo Henricsson. Det betyder inte att det förtidspensionerats i onödan. "Många av de här personerna var utslitna", säger Bo Henricsson.
Målet halverade sjuktal är uppnått och än bättre ska det bli. Statistiskt sett. Det fixar den skärpta sjukförsäkringen som trädde i kraft i somras. Den som många sjukskrivna fruktar och det med all rätt, visar Försäkringskassans nya beräkningar. Om ett och ett halvt år, slår effekterna av de skärpta reglerna till på allvar och då utförsäkras 52 000 personer som i dag är sjukskrivna.
Av dessa drygt femtiotusen sjukskrivna finns närmare 1 440 i Norrbotten. I Piteå riskerar 307 sjukskrivna att åka ut ur sjukförsäkringen. Det är ett högt tal, sett till befolkningen och riket, och högst i Norrbotten.
Dagens Arbetes kartläggning av vad som ligger bakom de sänkta sjuktalen är bara ännu en av många studier och rapporter som kommer till samma resultat. De jobb som passar kvinnor och män med begränsad arbetsförmåga finns inte. Arbetsgivare söker arbetskraft som kan gå för hundra procent och helst litet till.
Superarbetskraften är vad som efterfrågas. I högkonjunktur och i lågkonjunktur. Det förhållandet kan inga morötter i form av sänkta arbetsgivaravgifter och sänkta skatter ändra på och inga piskor i form av ekonomisk press på den som är sjuk.
Så vad kommer att hända med alla dessa människor som faller för den bortre gränsen i sjukförsäkringen? Hur ska de klara sin försörjning?
Det troliga är att många i slutändan är hänvisade att söka försörjningsstöd/socialbidrag hos kommunen. En dålig lösning på alla sätt och vis. De som redan lever på marginalen får ännu mindre att leva av och minskad köpkraft innebär minskade intäkter för industrin, handeln, servicenäringar och staten, medan kommunernas utgifter ökar.
Allt sammantaget sådant som snabbar på utvecklingen i en begynnande lågkonjunktur.