Mindre lön och fler kön

Piteå2006-12-16 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, är emot könskvotering. Av kvinnor. Då kan man ju få in vilka oduglingar som helst. Underförstått.

De talar förstås av erfarenhet och då tänker jag inte på Maria Borelius och Cecilia Stegö Chiló, Sveriges snabbaste ministrar på korta distansen. Nej, jag tänker på alla män som sedan tidernas begynnelse kvoterats till bolagsstyrelser, chefsposter och politiska maktpositioner.



"Den dag jag möter lika många inkompetenta kvinnor som karlar i styrelserummen, har vi uppnått jämlikhet". Analysen är Marianne Niverts, då vd i Telia. Hon får nog inte vara med så mycket nu för tiden.

Industrimannen Carl Bennet är en tungviktare vars inflytande nasarna i regeringen ska stoppa. Bennet är för att kvinnor kvoteras in i bolagsstyrelser och mot regeringen Reinfeldts utförsäljning av statliga företag. Så nu kastas han ut från Telia där han är vice styrelseordförande. Han är van. Från gasbolaget Agas styrelse åkte han ut sedan han försökt stoppa försäljningen av bolaget till tyska Linde.



Gud var den förste att kvotera in mannen. Antagligen är det därför det råder en allmän föreställning om att Gud är man. Män kvoterar män. Dock. Vår Herre var klokare än både Fredrik Reinfeldt och Urban Bäckström, i och för sig ingen gudomlig prestation, och blev också den förste att kvotera in kvinnan. På jorden.

Ännu medan den nyskapade Adam var rykande färsk, insåg Gud att mångfald är bättre än enfald och kreerade Eva. En himla bra teori. Om Eva kommit först vet vi inte hur det gått.



Kvinnor och män är i genomsnitt lika bra och lika dåliga, men det är bra och dåliga på olika saker och kan på det sättet bära upp varandras svagheter och bilda en stark kedja. Kvinnor har till exempel bättre koll på närmiljön och får därför ofta städjobb i företag och organisationer som inte får finanserna att gå ihop.

Männens antipati mot kvotering av kvinnor till chefs- och styrelsebefattningar i storbolagen handlar i grunden inte om kompetens. Det är en dimridå. Pengar är vad det handlar om. Höga löner, höga styrelsearvoden men framför allt optioner och bonusprogram med en helt fantastisk utväxling



Daniel Waldenström, doktor i ekonomi, har tagit pulsen på den tionde decilen, de med Sveriges högsta inkomster. De har blivit rika på pengar, inte på arbete. Ett grundtips från doktor Waldenström till den som vill bli rik är att ta sig in i storbolagens styrelser och få del av deras optionsprogram.

Carl Bildt, Sveriges nye utrikesminister, vet hur man gör. Han har just plockat ut fem miljoner på optioner han fick som vice styrelseordförande i Vostok Nafta med direkta ledningar in till Putins gasjätte Gazprom. Fem miljoner kronor. För det var väl inte rubel?



Michael Treschow, Svenskt Näringslivs ordförande, har den gångna veckan gråtit ut i Svenska Dagbladet över att svenska toppchefer har för dåligt betalt. Det finns två länder i världen som betalar bättre; Schewiz och USA. Knacka på där.

Kollektivavtalen har ingenting med styrelsearvoden och chefslöner att göra, säger Michael Treschow. Det har vi ju förstått och det är väldigt synd. Så här säger tetra-Paks miljardären Hans Rausing: "Direktörslöner som är tio eller hundra gånger högre än vanliga löntagares, fördärvar moralen i företaget".

Sänk lönerna och satsa på kompetens. De bästa ledarna kan inte köpas för pengar.
Läs mer om