Messing tar time out

AVHOPP. Det kom som en tråkig överraskning att Ulrica Messing väljer att avstå från sin riksdagsplats och de flesta av sina politiska uppdrag. Och det med omedelbar verkan. Självfallet går det att spekulera över orsakerna till avhoppet, men vi får tro henne på sitt ord, att det handlar om hennes nya familjesituation.

Piteå2007-08-25 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Självfallet kräver en ny relation ett engagemang. Tillsammans med sin nya livskamrat
Torsten Jansson, som bland annat äger Kosta-
Boda, Orrefors, men också företag inom klädbranschen, finns sex barn i olika åldrar som behöver trygghet i en ny livssituation. Därför väljer Ulrica Messing i detta skede av sitt liv familjen före politiken. Något som många beklagar, men ett beslut som självklart måste respekteras.

Ulrica Messing har varit och är en av socialdemokraternas påläggskalvar. Hon har arbetat som heltidspolitiker sedan 1991. Efter 16 år i riksdag och regering väljer hon nu en annan framtid utan att för den skull helt lämna politiken. Hon är bara 39 år gammal.



När Göran Persson aviserade sin avgång tillhörde hon den lilla skara som kunde ha blivit ny partiledare. Nu valdes Mona Sahlin, men det är föga troligt att detta varit avgörande för Ulrica Messings ställningstagande. Självfallet kan det vara en svår omställning att gå från regeringstaburetter till oppositionsroll, men den nya familjesituationen har varit avgörande.

Ulrica Messing är en relativt ung politisk veteran med stor integritet och breda kunskaper. Hon har gått den långa politiska vägen från SSU, där hon blev medlem redan som 15-åring, in i det socialdemokratiska partiets toppskikt. Självfallet känner en del sorg när hon nu, förhoppningsvis bara tillfälligt, lämnar den aktiva politiken.



Tveklöst ett tungt politiskt kapital att förvalta för ett parti som söker nya vägar in i framtiden. För Messing har inte helt avsagt sig allt vad politik heter. Hon fortsätter i partistyrelse och i verkställande utskottet, men lämnar riksdagen och ordförandeskapet i försvarsutskottet. Ändå är inga dörrar stängda och låsta. Det är bra. Politiker med Ulrica Messings fingertoppskänsla behövs i socialdemokratin.

Vad som än händer ska inte Ulrica Messing underskattas vare sig som den talangfulla politiker hon är, alltid påläst och kunnig i de ämnesområden hon haft ansvar för. Hon har en lång och bred erfarenhet av svensk inrikespolitik. Hon har regeringserfarenhet. Hon är lyhörd och hon har en förmåga att förmedla komplicerade frågor på ett enkelt och lättillgängligt sätt.



Hon har dessutom bred förankring i den socialdemokratiska rörelsen. Ibland har hon framställts som alltför "snäll", men samtidigt har hon många gånger visat att hon har en tuff och pådrivande sida.

Hon har varit viljestark, vilket inte minst hennes uttalanden om färdriktningen i svensk inrikespolitik visat och även hennes konsekventa linje vad gäller de regeringsuppdrag hon innehaft.



Ytterligare ett tecken på Ulrica Messings politiska fingertoppskänsla är att hon tackat nej till den pension på 50 000 kronor i månaden som hon är berättigad till efter sin tid som riksdagsledamot och statsråd. Nu söker hon nya arbetsuppgifter utanför politiken. Det lär inte vara svårt.

Vad som än händer behöver Ulrica Messing knappast oroa sig för en politisk framtid om hon, som hon markerade vid presskonferensen, väljer, att återgå till partipolitiken. Ett politiskt reservkapital att odla och ta vara på för Mona Sahlin.

Mitt samhällsengagemang och mitt intresse för politik är fortfarande starkt, understryker Ulrica Messing när hon nu lämnar riksdagen och ordförandeskapet i försvarsutskottet. Kanske en öppning för att komma tillbaka.