Massturism sliter på miljön

BISTÅND. Sverige ger 20 miljoner kronor till ett varningssystem för tsunamivågor. Massturism från rika länder har det goda med sig att när en naturkatastrof slår till och drabbar turisterna, höjs krav på varningssystem som också blir till nytta för lokalbefolkningen. Människorna som ska leva kvar bland spillrorna. Skadade, sörjande, utblottade.

Piteå2005-12-08 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Sverige kommer, som andra land efter Thailand, att bidra till en fond för uppbyggnad av ett system som varnar för tsunamivågor i Sydostasien. Thailand har bidragit med 80 miljoner kronor. Inga andra länder har hittills skänkt några pengar till fonden, som organiseras av Unescap, en underorganisation inom FN. Varningssystemet ska ägas och drivas inom regionen, men fler länder måste ställa upp för att systemet ska komma till stånd. Hoppet står främst till USA och Australien.

Den 23 januari i år berättade Dagens Nyheter om den thailändske pensionerade chefsmeteorologen Smith Tumsaroch som redan för tio år sedan varnade för tsunamirisken. Ingen ville lyssna och han anklagades för att förstöra turismen. När han den 26 december på nyheterna hörde om jordbävningen förstod han vad som komma skulle och kastade sig på telefonen för att nå sin efterträdare, men kom aldrig fram. "Och även om jag hade fått tag på honom är det inte säkert att han hade trott på att det var en tsunami", säger Smith Tumsaroch.



Numera är Tumsaroch i alla fall betrodd. Utsedd till ny viceminister i premiärminister Thaksins kansli och ledare av den nya kommitte som tillsattes att snabbutreda ett inhemskt thailändskt system för att upptäcka och varna för flodvågar. Sextusen människor dog i naturkatastrofen i Thailand. Hur många som därefter mist livet som effekt av tsunamin är ovisst.

Statsminister Göran Persson fick hård kritik av svenska diplomater och svensk media när han till sin thailändska kollega Thaksin framförde kravet: "Utred varför tsunamivarning aldrig utfärdades på morgonen annandag jul. Den kraftiga jordbävningen hade registrerats två timmar innan flodvågen vällde in. I Thailand kände man till att en sådan våg kunde uppkomma. Vilka omständigheter bidrog till att man inte varnade?" Det ansågs oerhört fräckt av Göran Persson att försöka lägga skulden på Thailands premiärminister. Att Persson förde fram ett krav som formulerats av Sveriges, Finlands och Norges statsministrar framkom inte.



Orsaken till att varning uteblev ska nu vara utredd och ett varningssystem på plats, allt under ledning av Smith Tumsaroch. Ett lokalt varningssystem och regionalt varningssystem är självfallet att största vikt, främst då för den bofasta befolkningen. Men länder vars befolkning turistar i fattiga länder bör inte bara bidra till varningssystem för att säkra sitt eget och landets befolkning. Det finns åtskilligt i övrigt att tänka på.

Massturism är inte enbart av godo. Massturism innebär också hårt slitage på miljö och människor. Havsvattnet smutsas ned och förgiftas av hotellens avloppsvatten som orenat går rakt ut i havet med försämrat fiske och sjukdomar till följd. Prostitutionen breder ut sig. Kvinnor och barn säljer sig och den vite mannen köper glatt. Även barnakroppar. Hotell och restauranger ger låglönejobb åt lokalbefolkningen. De stora pengarna hamnar i multinationella ägares fickor.



Den rika världen har ansvar för mycket. Inte bara att snabbt ta hem det egna folket när olyckan är framme. Det handlar lika mycket om att gå samman och göra livet så drägligt som möjligt för lokalbefolkningen vars regeringar aldrig skickar några flygplan för att sätta dem i säkerhet i ett annat land.

Läs mer om