Märkliga Merkel

Piteå2007-07-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Tysklands halvår som ordförandeland för EU blev en framgång. Inte minst för förbundskansler Angela Merkel som lyckades lotsa i hamn både en överenskommelse om EUs konstitution som en grund för en framtida klimatpolitik.

Nu har Portugal tagit över. Trots de 27 medlemsländernas divergerande åsikter lyckades Angela
Merkel med lämpor få med samtliga på båten. Några utan problem andra med större besvär.



Nu börjar vardagen på hemmaplan, men även där går det bra för Angela Merkel. Nu börjar jobbet komma och allt fler tecken tyder på att ekonomin fått upp farten igen efter en rad dystra nedgångsår med stora budgetunderskott och skarp EU-kritik. Tysklands roll som motor i den europeiska ekonomin är på väg tillbaka.



Angela Merkel har som förbundskansler, och regeringsledare visat sig vara, dels pragmatisk och lyssnande, dels resultatinriktad. Hon har lyckats lotsa sig förbi de flesta blindskär. Som i EU. Den stora koalitionen mellan socialdemokrater och kristdemokrater tycks på de flesta tunga poster bestå av politiker som är prestigelösa.



Resultaten börjar också komma. På ett år har arbetslösheten minskat med 700 000 personer. Idag är den kvar på höga 8,8 procent, men nedgången är hygglig. Problemet är de gamla östländerna, där arbetslösheten fortfarande ligger kring 15 procent.

Den snabbt sjunkande arbetslösheten gör att den tyska a-kassan, efter 21 år av oavbrutna underskott, nu går med överskott. BNP-prognosen för 2007 har så ständigt skrivits upp och ligger i nuläget på 2,6 procent, men mycket talar för att den kommer att skrivas upp ytterligare.



Så Angela Merkel kan se framtiden an med tillförsikt. Hennes popularitet är i topp och just nu finns få mörka moln på förbundskanslerns himmel. Men de kan komma. Koalitionen med socialdemokraterna kan få törnar om populariteten för CDU och Merkel rusar iväg. I alla fall desto närmare nästa förbundsdagsval vi kommer.

För socialdemokraterna och dess nye partiledare Kurt Beck är dessutom trycket hårt från det nya vänsterpartiet (Linke) som kapade åt sig drygt 50 mandat i det senaste förbundsdagsvalet och som med glädje angriper koalitione.



Det Tyskland saknat de senaste åren har varit framtidstro. Den stora koalitionen lyckas skapa ett nytt självförtroende i breda samhällslager, men det finns en synlig misstänksamma mot möjligheterna med en långsiktigt lyckad koalitionen.

Angela Merkel vill behålla den sociala välfärd som så många tyskar slår vakt om. Dessutom är hon van att kompromissa och lösa svåra problem. Det var ju hon som rensade upp i sitt eget parti efter Helmut Kohl-skandalen. Knappast en tacksam och lätt uppgift, men med hårda nypor gick det och den erfarenheten har hon med sig i framtiden



För socialdemokraterna har koalitionen hittills varit en balansgång. Inom partiet finns en stark fraktion som vill se en tydligare och mer traditionell socialdemokratisk politik. För första gången debatteras också den nya fattigdomen i Tyskland, en fattigdom som synliggjorts allt mer under det senaste året.